Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

21 maj 2015, Nyheter

Level Up boostar nya kreatörer

Level up är ett snällt draknäste som ska hjälpa nya entreprenörer att utvecklas och ta steget till nästa nivå.

– Konstruktiv feedback ger möjligheter att se sitt företagande med nya ögon, säger Greta Wimander från Go Business som är en av arrangörerna.

Pitcheventet som anordnas varje termin i samarbete med LTU Business och Vinnova riktar sig till kreatörer som är knutna till Piteå Science Parks inkubator Go Business. Vårens Level up är precis avklarad.

– Det är ett unikt tillfälle att bredda perspektiven och undersöka vilka möjligheter och utmaningar som finns, säger Greta Wimander.

Styrd pitch blandat med öppna samtal

Till varje Level up bjuder arrangörerna in en objektiv expertpanel bestående av en företagare som tidigare gjort exit från Go Business samt en lokal, en regional och en nationell branschrepresentant. I vårens panel ingick Sofia Eriksson (grafisk formgivare på Helikopter Brand Design och ägare till Adamantus som tillverkar smycken), Olle Nyman (frilansmusiker), Jan Palo (Yours kommunikationsbyrå, Filmpool Nord och BD Pop) samt Helena Karlberg (Svensk Industridesign och Magma).

Själva pitchmomentet i Level up har en förbestämd struktur. Alla deltagare är närvarande och lyssnar när entreprenörerna var och en presenterar sitt företag eller sin affärsidé, med hjälp av pitchmodellen NABC. Sedan får alla chansen att ge feedback i en strukturerad ordning.

– Den styrda formen av pitchen gör att feedbacken blir mer effektiv. Det skapar ett bra underlag till en berikande dialog efteråt, säger Johan Bergström, LTU Business.

Det finns även gott om tid till friare samtal över en kopp kaffe. Johan menar att Level up är ett ypperligt tillfälle att knyta nya kontakter och bredda sitt nätverk.

– Dessa möten berikar de affärsidéer och koncept som kommer fram och skapar relationer mellan våra gäster och entreprenörerna.

Årets expertpanel var ett glatt gäng med kompetenser och erfarenheter från olika branscher. Från vänster: Sofia Eriksson, Olle Nyman, Jan Palo och Helena Karlberg.

Nöjda deltagare

För att få göra exit (examineras) från Go Business måste kreatören ha deltagit vid minst en Level up. Vid just detta tillfälle deltog nio kreatörer. Therese Brännström som är grafisk formgivare och illustratör har suttit på Go Business sedan hösten 2013 och var med för andra gången. Nu är hon redo att lämna inkubatorn och stå på egna ben.
– Level up har varit fantastiskt bra för mig. Jag har fått mycket konstruktiv kritik i en positiv anda och hjälp med att utforska och forma min pitch.

Textilkonstnären och pedagogen Lisa Lindbäck har tillhört Go Business i mindre än två månader och var med för första gången. Hon presenterade en innovativ projektidé som imponerade på hela panelen.
– Jag fick väldigt fin feedback med konkreta tips och en kontakt som jag kommer att kunna jobba vidare med. Det var långt över mina förväntningar så jag är jättenöjd.

Levelup4 600x450

Helena Karlberg från Svensk Industridesign knyter ihop sångerskan och musikproducenten Alicia Carlestam med nya kontakter.

Text: Britta Elfving Persson