Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Mäktigt verk pryder sin plats

Erling Johanssons målning ”Den långa dansen” har hittat sin plats i Studio Acusticums foajé. Den 20 meter långa och 2,5 meter höga tavlan målades sommaren 2000 under musikfestivalen Piteå Dansar och Ler, PDOL, och har väntat på en plats sedan dess.

-Tavlan har stor betydelse i min konstnärliga utveckling. Jag hoppas den kan få plats i någon offentlig byggnad, till exempel i ett kulturhus eller konserthus i Piteå, sade konstnären när tavlan tillfälligt visades upp för allmänheten under Stora Nolia 2006.

Det skulle dröja drygt ett år innan konstnärens önskan uppfylldes. I oktober 2007 invigdes konstverket i Studio Acusticums foajé till tonerna från trumpetfanfarer.

Så här berättar Erling Johansson om tillkomsten av det mäktiga verket:

-Jag hade erhållit ett långtidsstipendium i Paris genom konstakademin i Stockholm då PDOL tog kontakt med mig. I Paris målade jag då Cullbergbaletten med Mats Ek och hans dansensemble. Jag ville fånga dansarnas rörelser och fick teckna i dunklet under repetitioner och premiären. Det fanns knappt något ljus alls på skissblocket. Känslan och dansrörelserna fick styra min hand i mörkret. Resultatet blev teckningar i en enda oavbruten linje av dansarna.

– Jag hade säkert ett par tusen teckningar i bagaget. De passade ihop med dansen i Piteå. Där beställde man ett verk som skulle belysa Piteå, sommaren och de ljusa nätterna tillsammans med evenemanget, staden och fabrikerna. Verket var tänkt att visas vid Piteälven under vintern, helst utomhus, för att påminna pitebor och besökare om sommaren, säger han.

 

Blått dominerar

Målningen bildar en vid fond av Piteå från väster till öster med älven i förgrunden. Där dansar bland andra Mats Ek och Ana Laguna samt delar av ensemblen från Paris på Piteälvens strand. I förgrunden syns också musiker och en dirigent. Ur fabriksånga och dimmor svävar nya dansare och älvor mot himlen, från gryning till blodröd sol i midnattsljus i öster. Blått är den färg som dominerar målningen medan dansare glöder i rött och orange eller svävar i gult och vitt i ett färgstarkt spektrum.

”Den långa dansen” har konsthistorisk betydelse. Erling Johansson beskriver sig själv som tudelad i sitt måleri. Hans rötter bland fauvister och kubister i den moderna konstens födelse för 100 år sedan märks i ett personligt dynamiskt och dagsfärskt uttryck.

–  Mitt sätt att uttrycka mig som förnyande kolorist och gestaltare av människor och rörelser uppskattades på Konstakademin och ledde bland annat till långtidsstipendiet i Paris, berättar han.

Men han har också studerat så kallad konstruktivism vid den Finländska Konstakademin. Där var idékonstverket det primära; individernas hållning och rörelser underordnas budskapet och helheten.

I ”Den långa dansen” uttrycker färgerna egenskaper hos människor och natur på bilderna, där färgerna också för en kamp för sin plats sinsemellan. Formerna uttrycker både rörelse och egenskaper.

 

Tecknade i ögonblicken

I målningen finns ett nytt sätt att uttrycka rörelse. Dansfigurerna är tecknade med en enda linje omedelbart i ögonblicken då rörelserna utfördes i Paris. Det gav de spännande gestalterna. Dansens virvlar står upp genom bilderna. Men fonden av Piteå är mycket mera strikt målad, nästan avbildande. Det går att tolka in Degeränget, Södra Stadsfjärden, Skuthamn med mera.

Målningen innehåller en spänning mellan landskapet och den rörelse som fanns där under millenniets första ljusa sommarnätter. Figurernas virvlande linjer är en kontrast till Erling Johanssons mera kända teknik att måla med starka ljus- och färgreflekterande facetter.

–  Jag har lärt mig två olika sätt att måla. Det syns i en del av mina verk, inte minst i den här målningen. Den är ett idékonstverk med rörelse, energi och gestalter från baletten i kamp med naturen som också är färgernas kamp, säger Erling Johansson.

Erling Johansson är en av Norrbottens mest internationellt kända bildkonstnärer. Han är född i Sarvisvaara där han har en av sina två ateljéer. Den andra finns i den lilla konstnärsstaden Tours utanför Paris.

 

Med tillägnan till Acusticum

Mauritz Magnusson, Piteå

Författare, journalist