Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

27 juni 2017, Nyheter

Mejker-kollo väcker intresse för spel och programmering

Det är viktigt att vända sig till barnen i tid för att stimulera barnens kreativitet och nyfikenhet. Det säger Daniel Gustafsson, affärsutvecklare inom kreativa näringar på Piteå Science Park.

Tillsammans med Pite Makerspace arrangerar Piteå Science Park ett så kallat ”mejker-kollo” den 10-14 juli för att stimulera ungdomar att programmera och göra spel. Under veckan får ungdomarna bl a prova på att använda 3D-skrivare, spela in ljudeffekter, bygga ett tjuvlarm och rita och animera i 3D.

– Gemensamt för ”Makers” är kärleken till att lösa problem och skapa, själv eller tillsammans med andra, säger Daniel Gustafsson och förklarar att ett ”Makerspace” kan beskrivas som ett gym, men istället för att gå och träna dina muskler, kan du gå till ett Makerspace för ett pass kreativ hjärngympa för att utveckla din idé eller helt enkelt skapa något för skapandets skull.

Under läsåret har det funnits en klubb på en mellanstadieskola i Piteå där skolungdomar har fått träffas för att lära sig mer om programmering och spelutveckling. Skolprojektet drogs igång av Liselott och Anders Löwinger som nu även har startat föreningen Pite Makerspace som vill verka för fortsatt utveckling av ”makerkulturen” i Piteå.

– Att låta barn och unga utveckla kunskaper och förmågor som krävs i dagens digitaliserade samhälle. Att bli producenter istället för konsumenter. För att Norrbotten ska fortsätta växa och utvecklas är det viktigt att vi inspirerar barn och ungdomar i tidig ålder, säger Liselott Löwinger.

Piteå Science Park stöttar satsningen tillsammans med flertalet sponsorer så att MejkerKollot kan bli en riktigt inspirerande vecka för ungdomarna.

– Jag ser det som ett startskott för att bygga ännu mer ”makerkultur” i Piteå. Förhoppningen är att åtminstone ett riktigt ”makerspace” finns i Piteå inom en snar framtid. Mejkerkollot ligger också helt i linje med den stora spelbransch-satsningen som pågår i norra Sverige just nu, säger Daniel Gustafsson.