Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Möjligheterna vid Studio Acusticum

Studio Acusticum -med akustik i världsklass! Petter Sundkvist, Dirigent, Professor MME och ordförande i konserthusgruppen.

– När vi för några år sedan formulerade de första tankarna om en konsertsal var det vissa nyckelord som blev vägledande; akustik i världsklass samt att arkitekturen skulle spegla det speciella ljuset i norr, skogen och vidderna.

Akustik i värdsklass är satt sticka ut hakan men Studio Acusticum är byggd i form av en ”skokartong”, något som kännetecknar många av de finaste konsertsalarna. Akustiken blir möjlig att förändra med en unik höj- och sänkbar takkonstruktion. För att kunna förverkliga våra intentioner om SA bildades ett forskarlag med professorer i träbyggnadsteknik, akustik, ljudteknik och musikalisk gestaltning som har understött projekteringsarbetet.

Black Boxen blir en muliarena för alltifrån musikteater till dans och olika performance. Från och med årsskiftet är Norrbottens Kammarorkester, Piteå Kammaropera samt Sveriges nationella ensemble för nutida musik, Norrbotten NEO lokaliserade till Studio Acusticum. Med professionella aktörer inom musikområdet möjliggörs spännande samarbetsprojekt och forskning.

Den befintliga infrastrukturen på Institutionen för Musik och Medier vid LTU i Piteå (MME) med radio-, tv- och skivinspelningsstudios dockas ihop med konsertsalarna i SA. Få platser i världen kan mäta sig med de möjligheter som har öppnats inom ett vitt spektra av mediaproduktion och forskning.

Sist men inte minst, får MME, Piteå och Norrbotten en konsertsal och en Black Box som kommer att berika musiklivet och öppna upp för många spännande gästspel.