Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Musikhögskolan slår alla rekord

Sammanställningen av årets ansökningar och intagningar inför höstterminen vid Musikhögskolans samtliga program slår alla rekord.

– Det är naturligtvis glädjande och ett bevis både på att vi lyckats etablera de nya utbildningarna vid Akademiskt mediecentrum och att vi stärkt ställningen för flera av utbildningarna vid Musikhögskolan. Det säger de två ansvariga utbildningsledarna Oskar Gedda vid AMC och Ingemar Jernelöv vid musikutbildningarna. Båda betonar dock att det markanta uppsvinget och växande intresset för Musikhögskolan också ställer krav.

– Det gäller att klara utmaningen att fortsätta växa och samtidigt behålla och utveckla kvaliteten i utbildningarna.
– Just nu genomgår vi en omfattande expansion både vad gäller antalet utbildningar, studenter och anställda. Det är nu viktigare än någonsin att vi hittar vårt eget arbetssätt och formar vår egen profil, menar de.
– De bekymmer vi har delar vi tyvärr med landets övriga Musikhögskolor. Intresset för flera av de klassiska musikutbildningarna och musiklärarutbildningen sjunker konstant och kraftigt. Det här grundar sig förstås i övergripande samhälls- och attitydförändringar men är ändå något som på sikt kan komma att påverka både musikutbildningen och tillgången på musiklärare, menar Ingemar Jernelöv.

Båda understryker dock också att man nu bit för bit i den allmänna framgången och expansionen för Musikhögskolan i Piteå, närmar sig målet med 1000 studenter.- Ett par år till så är vi där, konstaterar de efter årets intagningar som innebär att man hamnar på en bra bit över 800 studerande.