Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

06 april 2017, Nyheter

Ny fiskväg i komposit byggs i Piteå

Bild på fiskväg tillverkad av komposit i Alterälven.

En fullskalig fiskväg i komposit ska anläggas i Alterälven. En fiskväg av komposit är billigare och ger fler möjligheter än exempelvis en fisktrappa i betong.

– Det känns jättebra och vi tror på den här idén. Komposit är ett flexibelt material som ger flera möjligheter att på ett ganska enkelt sätt göra ändringar och prova oss fram, säger Magnus Johansson, projektledare på Länsstyrelsen till Piteå-tidningen.

Det är Öjebynföretaget Composite Service, som ingår i Piteå Science Parks klustersatsning Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC), som har tagit fram den modulbyggda och flexibla konstruktionen i komposit. En viktig möjlighet är att ingången kan flyttas för att ge optimala förutsättningar för vandrande fisk att hitta rätt.

–  Den ska vara flyttbar, men också ledbar för att kunna anpassas till vattennivåer. Vi använder justerbara slitsar i rännan för att på det sättet kunna anpassa efter vattnets strömstyrka. Vi arbetar tillsammans med LTU och det är mycket som ska stämma, men det går framåt. Skelleftekraft har redan beställt en mindre ränna till Åbyälven, säger Göran Svahn, vd för Composite Service till Piteå-tidningen.

I projektet, som drivs av länsstyrelsen i Norrbotten, ingår också att elektroniskt räkna fisk och även märkning av fisk för att studera hur de vandrar. Dessutom ska ny teknik i form av elbarriärer användas för att samla in och avleda fiskyngel till ett specifikt område där de elektroniskt kan räknas. Målet är att använda elbarriärer även när uppvandrande fiskar av olika arter ska räknas.

Det ät HaV (Havs- och vattenmyndigheten) som har beviljat 6,9 miljoner kronor till projektet som beräknas kosta 8-9 miljoner kronor. Det kommer att pågå under 4 år med redan i höst väntas den innovativa fiskvägen vara på plats.