window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-W5TJVQYJBR'); !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '490127139232871'); fbq('track', 'PageView');

Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Nya kontor och redigeringsstudio

Acusticums fredagsfika handlar vanligtvis om att träffas och umgås under trevliga former. Men ibland händer det något extra roligt, exempelvis att Studio Acusticum visar upp sina nya kontor och den nya redigeringsstudion.

Till fredagsfikat den 11 maj bjöds alla företag på Acusticumområdet och personalen på Musikhögskolan in till gemensamt fredagsmys. Mer än 60 personer dök upp. Förutom gott fika och trevligt umgänge passade Studio Acusticum på att visa upp den nya redigeringsstudio man byggt i samarbete med Massa Media och det nya kontoret, inrymt under trappan upp till konserthusets stora sal.

– Nu har vi hamnat närmare verksamheten vilket känns helt rätt, säger AnnaCarin Johansson, producent vid Studio Acusticum. Placeringen av vårt nya kontor har bland annat lett till att vi kommer närmare studenterna och kan samarbeta med dem på ett helt annat sätt än tidigare.

Rokad som löste två problem

Bakgrunden till själva flytten återfinns i det faktum att företagsbyn sedan lång tid tillbaka är fullbelagd. Positivt ur många aspekter, men samtidigt ett problem då nya företag vill in och befintliga verksamheter har svårt att expandera. Ett problem som Acusticum och PNF ständigt försöker hitta kreativa lösningar på. Ett lyckat exempel är lokalrokaden där Studio Acusticum fick nya kontor i direkt anslutning till konserthuset, och deras gamla lokaler gjordes om till radio- och redigeringsstudio. Två flugor i en kreativ smäll.

– För oss har flytten löst många problem, säger AnnaCarin. I våra nya lokaler kan vi erbjuda alla längre förhyrare egna arbetsstationer, det kunde vi inte tidigare. Nu har alla gästproducenter tillgång till bra arbetsplatser och mötesrum.

Radio- och redigeringsstudio i toppklass

Efter lokalvisningen stod redigeringsstudion på tur. Guide i teknikdjungeln var Massa Medias VD Li Skarin som entusiastiskt berättade om den nya studion som byggts upp i samarbete med Studio Acusticum. En imponerande satsning som skapar nya möjligheter för Acusticum och Musikhögskolan med all dess kompetens.

– För oss betyder det här att vi inte längre behöver åka till Stockholm. Istället kan vi göra högklassiga TV-produktioner i Piteå och på Acusticum, konstaterade Li.

I direkt anslutning till redigeringsstudio har Massa Media även satt upp en modern radiostudion. Och produktionen är redan i full gång.

– I radiostudion gör vi våra riksradioprogram samtidigt som vi förklipper en stor TV-produktion som ska sändas i SVT till hösten, berättar Li. Det kommer bli ett reseprogram i tio delar, där vardera del är 30 minuter långa.

Både radio- och redigeringsstudion hyrs ut av Studio Acusticum och nyttjas av Massa Media för sina produktioner åt Sveriges Radio och SVT, resterande tid är möjlig för andra aktörer att nyttja.

– Redigeringsstudion har den senaste tekniken – Avid Media Composer 6 – vilket gör att vi faktiskt ligger före många andra produktionsbolag i Sverige. Självklart vore det kul om fler aktörer upptäckte möjligheterna med Acusticum och hittade hit, avslutar Li Skarin.