Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

05 september 2017, Nyheter

Nytt mikrolån ger starthjälp till nya företagare

Bild på Greta Wimander, innovationsledare och Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken Nord.

Go Business Incubator lanserar i samarbete med Sparbanken Nord ett mikrolån som främjar möjligheten att förverkliga nya tjänsteidéer.
– Det här är en viktig pusselbit för att kunna ge våra entreprenörer en bra start, säger Greta Wimander, verksamhetsledare Go Business.

Sedan starten 2008 har mer än 150 nya entreprenörer fått stöd av Go Business Incubator. Förutom fasta siter i Piteå, Luleå och Boden utvecklas hela tiden nya lösningar för stöd och rådgivning till nya entreprenörer över hela länet.


Komplett erbjudande

Go Business har nu i samarbete med Sparbanken Nord tagit fram ett mikrolån som kompletterar inkubatorserbjudandet.

– Det finns sällan medel till tjänsteidéer och kreativa och kulturella näringar och vi har länge funderat på någon form av finansieringsmodell. Mikrolånet kan ge ännu fler entreprenörer en bra start, säger Greta Wimander.

Sparbanken Nord har av tradition ett stort engagemang inom såväl näringsliv som offentlig verksamhet på olika sätt. De är nöjda med lösningen.
– Vi samarbetar med Go Business för möjligheten att skapa fler arbetstillfällen, tillväxt, bra utbildning och livskvalitet. För oss är det viktigt att bidra till en positiv samhälls- och näringslivsutveckling i regionen, säger Thomas Nordberg, kontorschef Sparbanken Nord.


Individuella lösningar

Erbjudandet, som är kopplat till alla entreprenörer vid Go Business, är ett mindre lån som kan nyttjas och utbetalas på lite olika sätt. Lånet kan till exempel användas för att köpa nödvändig utrustning eller hyra en lokal, eller som ett ekonomiskt stöd om man har en spännande idé men behöver en liten inkomst för att kunna komma igång.

Greta Wimander förklarar att Go Business i första hand hjälper till med att undersöka vilka andra möjligheter som finns.

– Vi kollar alltid om entreprenören har rätt till starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen och vi hjälper till med att ta reda på vilka andra bidrag som kan vara möjliga att söka. Ingen ska behöva ta lån i onödan.


Go Business coachar

Det nya samarbetet innebär att Sparbanken Nord kommer till Go Business och informerar om de olika tjänster som banken erbjuder. När en entreprenör vill ansöka om ett lån fungerar Go Business som ett stöd.
– Vi är med på de inledande mötena och gör en individuell plan tillsammans med entreprenören och banken. Våra coacher handleder och ser till så att planen följs och att pengarna används till rätt saker, säger Greta Wimander som även ser andra vinster.
– På det här sättet får entreprenören en första kontakt med banken, som i sin tur får träffa nya företagare i ett tidigt skede.


En boost i starten

För varje låntagare görs i vanlig ordning en kreditprövning. Återbetalningsplanen kan variera, men generellt börjar återbetalningen först när det är dags att lämna Go Business och verksamheten är igång.
Greta Wimander förstår att det kan kännas läskigt att ta ett lån, men menar att det i vissa fall kan vara den lösning som behövs för att kunna förverkliga en företagsidé.

– För att någon ska våga satsa på dig måste du satsa något själv och en resurs kan vara pengar. Mikrolånet kan vara den nödvändiga boost som behövs för att komma igång.


FAKTA Go Business

Go Business hjälper nya tjänsteproducerande företag att komma igång, växa och gro. Inom inkubatorn erbjuds stöd i olika former, t.ex. strategi-, varumärkes- och nätverksbyggande och ekonomisk rådgivning. Visionen är att skapa tillväxt i Norrbotten genom att ge förutsättningar för kreativitet och entreprenörskap.
Piteå Science Park, som är grundare av Go Business Incubator, ansvarar för verksamhetens utveckling. I Piteå har Go Business funnits sedan 2008 med verksamhet i Acusticum i hjärtat av Piteå Science Park. Go Business Incubator finns idag även vid Luleå Science Park och Boden Business Park.

Siterna erbjuder en arbetsplats i kreativ miljö tillsammans med andra nya entreprenörer i anslutning till redan etablerade företag och akademi. Go Business erbjuder även tjänsten FLEX, en mobil mötesplats som engagerar och inspirerar nya entreprenörer på övriga orter i regionen. Projektet drivs av LTU Business fram till projektperiodens slut i december 2017.

 

Text & foto: Britta Elfving-Persson