Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

21 maj 2021, Nyheter

Nytt praktikerbjudande ska locka fler studenter till Piteå

Nytt praktikerbjudande ska locka fler studenter till Piteå

För att locka fler yrkeshögskole- och universitetsstudenter till Piteå och underlätta för företag att ta emot praktikanter lanserar nu Piteå Science Park ett nytt praktikerbjudande.

– Kompetensförsörjning är den största utmaningen för Piteå och Norrbottens framtida tillväxt och med ett attraktivt och nytänkande praktikerbjudande hoppas vi kunna locka fler studenter till Piteå. Målet är såklart också att studenterna ska stanna kvar efter sin praktikperiod, säger Greta Wimander, chef innovationsarenan Piteå Science Park.

Piteå Science Park står för handledningen

Erbjudandet innebär i korta drag att studenterna under sin praktikperiod får besöka flera företag och lösa olika uppgifter på varje arbetsplats tillsammans med andra studenter. Piteå Science Park står för handledningen, uppgiftsbank och kontakten med och mellan studenterna och företagen.

– Erbjudandet innebär att studenterna får ett större kontaktnät och får göra flera kompetenshöjande aktiviteter under sin praktikperiod. Företagen får träffa fler studenter vilket ger ett större framtida rekryteringsunderlag. Piteå Science Park står för handledningen och företagen behöver inte ha huvudansvaret för praktikanterna eller ta emot studenter under hela praktikperioden.

Praktikerbjudandet har tagits fram i samråd med företag och studenter

Piteå Science Park har under våren undersökt behov och utmaningar hos företag och studenter gällande praktikplatser med syftet att förbättra upplevelsen för båda parter. Praktikerbjudandet har tagits fram utifrån de insikter som arbetet har skapat.

– Studenterna vill ha en praktik som är kompetenshöjande och få in en fot i branschen. Många studenter har även svårt att veta vilket typ av företag de vill praktisera på. Vi vill därför erbjuda dem att uppleva fler företag under praktikperioden. Företagen vill lära känna fler studenter och få värdefull input från unga talanger men tycker även att det kräver en hel del arbete, särskilt under längre praktikperioder, säger Inès de la Croix, civilekonomstudent vid Umeå Universitet. Inès har under våren gjort praktik på Piteå Science Park och arbetet med att ta fram praktikerbjudandet i samråd med företag och studenter.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-01

Polarbröd och Go Business utforskar möjligheter runt brödspill 

Polarbröd tar i samarbete med Go Business hjälp av kreatörer för att utforska hur spill från Polarbröds bagerier kan omvandlas till nya användbara idéer, tjänster och produkter.

2024-02-07

Kulturfrukost Luleå & digitalt

Jobbar du inom kulturella och kreativa branscher, eller inom någon annan bransch och är nyfiken på kulturbranschen? Då är Kulturfrukost mötesplatsen för dig!

2024-02-20

Goda insikter nr 5

Vad har Acusticum i Piteå och Silicon Valley i USA gemensamt? Jo, de är båda viktiga satsningar för den gröna omställningen här uppe i norr.

Visa allt aktuellt