Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Om att plugga och jobba samtidigt

Fungerar det att kombinera studier på Luleå Tekniska Universitet, Institutionen för musik och medier, med ett arbete? Enligt Ulf Blomqvist är det inga problem, snarare enbart positivt.

Vi inleder med att gör en lång historia kort. Ulf Blomqvists eget musicerande började när han var tio år. Under gymnasietiden i Uppsala tröttnade han plötsligt på musiken.

– Egentligen gjorde jag ett medvetet val. Hela släkten som är musiker har gjort den resan och jag visste mycket väl vad den innebar. Motivationen att gå samma väg fanns inte då.

Men musiken lämnade han aldrig. Istället utbildade han sig till ljudtekniker på folkhögskolan i Bollnäs och behöll på så sätt kopplingen till musiken. Viljan att lära sig än mer förde honom därefter till Piteå och två givande år på Ljudingenjörsutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet, Institutionen för musik och medier. Lagomt till sommaren 2007 avslutades utbildningen.

– En kanonrolig utbildning där jag lärde mig hur mycket som helst.

Konsten att halka på rätt bananskal
Under den avslutande terminen gjorde Ulf praktik hos Interaktiva Institutet på Acusticum. Han fick tidigt ett stort förtroende, det ena gav det andra och plötsligt extraarbetade han på timbasis. Ett extraarbete som sedan årsskiftet övergått till en deltidsanställning som ljuddesigner. Många skulle säkert varit nöjda här, men inte Ulf. Plötsligt var suget efter musiken tillbaka.

– Via en mängd omvägar hittade jag så småningom tillbaka till musiken på allvar. Jag sökte in på kompositionslinjen och blev antagen.

Idag pluggar han på heltid och arbetar 25 procent, samtidigt. Med kompetenserna musik och ljudteknik har Ulf en bred och attraktiv kunskapsbas att stå på. Självklart behöver man som student inte ha samma breda kompetens för att vara intressant på arbetsmarknaden idag.

– Mitt tips är att ta kontakt och snacka med företagen. På Acusticum finns det mängder av möjligheter. Genom att presentera dig själv och din kompetens öppnar sig alltid nya dörrar, menar Ulf tvärsäkert.

Kombinera studier och arbete
Enligt Ulf fungerar det riktigt bra att plugga och arbeta samtidigt. Fördelarna är betydligt fler än nackdelarna. Förutom att man tjänar pengar ger kombinationen näring åt varandra.

– Det man lär sig teoretiskt i skolan får man möjlighet att praktiskt genomföra i arbetet. Teorin sätts direkt in i ett skarpt läge och det är en förmån.

Vilka är nackdelarna?
– Den enda nackdelen jag kan komma på är om man låter arbetet gå ut över skolan, avslutar Ulf.