Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

21 november 2018, Nyheter

Parken tar ställning mot våld mot kvinnor

Kvällsvy över Studio Acusticum i Piteå.

Nu blir spiran på Studio Acusticum och Piteå Science Park upplyst i orange. Detta är en uppmaning till alla att ta ställning mot våld mot kvinnor. Andra berömda byggnader som tidigare år har lyst i orange är till exempel Globen och Scandinavium liksom Operahuset i Sidney och FN-skrapan i New York.

– Genom #metoo har det blivit tydligt hur vanligt det är med sexuella trakasserier och våld mot kvinnor. Vi vill bidra till en förändring där flickor och kvinnor inte ska behöva vara rädda för våld och trakasserier, säger Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park.

Mellan den 25 november och 10 december kommer spiran att vara upplyst. Bakom belysningen står Luleå Zontaklubb och den årliga, globala kampanjen Zonta Says NO to violence against women. Organisationen Zonta vill på detta sätt belysa att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och att alla människor har rätt till ett liv fritt från våld.

– Vi behöver prata om det och framförallt behöver våra politiker prata om det. Vi är glada och tacksamma över att kunna samarbeta med Piteå Näringsfastigheter och Studio Acusticum och tillsammans stå upp mot våld mot kvinnor, säger Åsa Wilén, president i Luleå Zontaklubb. Ännu häftigare är det att hela Piteå Science Park vill vara med och engagera sig.

Kampanjen, som stöttas av Studio Acusticum för fjärde året i rad, uppmanar alla pitebor att ta ställning och agera mot könsbaserat våld och sexuella trakasserier.

– Kulturen är demokratins och rättvisans vassaste verktyg och det känns fint att på detta sätt ”belysa” Zonta Internationals viktiga arbete, säger konserthuschef Roger Norén och uppmanar och utmanar alla konserthus och scienceparker jorden runt att göra likadant.

Varför orange? Orange är den gemensamma färgen för de 16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld som startar 25 november, på den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Zonta Says NO och liknande kampanjer över hela världen pågår till och med den 10 december, den Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Kontakt och mer information Åsa Wilén, president Luleå Zontaklubb

070-595 70 64 asa.wilen@pitea.se