Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 november 2012, Nyheter

Peter Torbjörnsson tilldelas Eric Forsgrens dokumentärfilmspris 2012

Peter Torbjörnssons tilldelades idag Eric Forsgrens dokumentärfilmpris för sin livsgärning inom dokumentärfilmsgenren där han, enligt motiveringen, gjort livet och döden hos de fattiga i Latinamerika begriplig för publiken.

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris på 100 000 kr delas årligen ut till det årets bästa dokumentärfilmare och nu är det femte gången av tio som priset nådde en stolt pristagare. Prisutdelningen sker i samband med Dokumentärfilmsdagen som arrangeras av avdelningen Musik, ljudteknik och medier vid LTU i Piteå i samarbete med Acusticum.

Läs mer på ltu.se.

Dokumentärfilmsdagen innehöll även mycket spännande föreläsningar med

  • Maud Nycander – Regissör bakom den bioaktuella filmen Palme, som handlar om Olof Palme’s liv och hans tragiska öde.
  • Fredrik Gertten – Skapare av filmerna Bananas!*, en film om hur det stora fruktföretaget Dole utnyttjat sina arbetare, samt uppföljaren Big Boys Gone Bananas, som berättar om det efterspel som följde den första filmen. Läs mer på ltu.se
  • Eric Forsgren ger en föreläsning om sitt arbete med filmproduktioner som har publicerats för svenska folket under TVs framväxt på 50 och 60 talet.

Om Dokumentärfilmsdagen

Dokumentärfilmsdagen arrangeras i samarbete med Filmpool Nord, Sparbanken Nord och Piteå kommun. Lars Hallberg KAM och projektledare för ”Dokumentärfilmdagen” har i år arbetat tillsammans med studenter från Upplevelseproduktionsprogrammet och TV-produktionsprogrammet och representanter för Acusticum och konserthuset Studio Acusticum i planering och genomförandet av dagen.

Om Dokumentärfilmspriset och Erik Forsgren

Dokumentärfilmpriset instiftades 2008 av den legendariska TV- och dokumentärfilmsproducenten Eric Forsgren, som då beslutade att avsätta 1 miljon kronor till ett pris som skulle delas ut under tio år. Erik Forsgren var den först anställde vid Sveriges Radio som fick i uppdrag att spegla Norrland för svenska folket, från i slutet av 50 talet och framåt. Att priset delas ut vid Acusticum i Piteå är resultatet av ett samarbete mellan Forsgren och Sam Nilsson, där syftet har varit att lyfta fram den renodlade dokumentärfilmen från sin ibland undanskymda plats inom film och television.