Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

14 januari 2015, Nyheter

Piteå bygger hållbart för framtiden

Bild på en illustration av Träkronan i Piteå.

Förnybar energi och hållbart byggande är viktiga komponenter i Piteås framtidssatsningar. Men också besöksnäringen där den norrbottniska kuststaden vill bli ännu mer attraktiv. Därför byggs nu ett helt kvarter i centrum om.

Det är privatägda Skoogskoncernen som investerar 300 miljoner kronor i en galleria, bostäder och inte minst ett 53 meter högt hotell i projektet Träkronan.
– Det blir Piteås högsta byggnad och det landmärke som den här staden saknat, säger bolagets vd Christina Skoog som tror att satsningen både kan locka fler besökare och också nya invånare.
– De bostäder vi bygger i kvarteret blir väldigt speciella, bland annat nio stadsradhus ovanpå köpcentrumet. Hyresrätter som vi tror kan intressera en del av dem som högskolan lockar hit.
Högskolan, Luleå Tekniska Universitet, är klart närvarande också i Piteå. Länge var skogsindustrin motorn i stadens utveckling, och sågverk och massafabriker utgör fortfarande en viktig bas. Men tillväxten sker sedan länge framför allt inom forskning och utveckling, inte minst för att ta fram hållbara alternativ inom både energiområdet och byggsektorn.

David Sundström är vd för kommunens utvecklingsbolag Piteå Science Park och sedan årsskiftet också näringslivschef, en kombination som i sig säger mycket om andan i Piteå.
– Att tillväxt föds ur ny kunskap har länge varit en guideline för oss. Vår framtid hänger på att vi kan attrahera dem som har idéer, säger Sundström och pekar ut några huvudområden där Piteå satsar:
– Den kreativa sidan, med kulturutövare, entreprenörer och forskare. Här finns Musikhögskolan, medieföretag och många andra kreativa företagare. Universitetets roll är viktig för att vi ska nå den kritiska massa som behövs för att fler ska lockas hit.
– Sedan har vi cleantech-sektorn, som utvecklar hållbara, moderna produkter ur skogsråvara, fortsätter Sundström och nämner den fossilfria och förnybara talldiesel som företaget Sunpine utvecklat och nu producerar tillsammans med Preem.

Skogen är också utgångspunkten för den expansiva byggsektorn i Piteå. Faktum är att byggbranschen, vid sidan av den offentliga sektorn, sysselsätter flest. Och dessutom allt fler. Just nu mångmiljonsatsar exempelvis trähusbyggarna Lindbäcks Bygg på en helt ny fabrik för nyckelfärdiga bostäder. När fabriken står klar kommer man att kunna tillverka 2 400 kvadratmeter trähus i veckan, klara för utskeppning till kunder över hela Norden.
– Vi vill bygga vidare på den starka företagsanda vi skapat här i Piteå, säger vd Stefan Lindbäck och pekar också på närheten till LTU och byggföretagets starka band till forskning och utveckling.

Näringslivschefen David Sundström menar att det inte är kommunen utan just duktiga entreprenörer, som Stefan Lindbäck, Christina Skoog och många andra, som driver på utvecklingen i Piteå.
– Vår roll som kommun är att bistå med tjänster, lokaler och framför allt en miljö som gynnar kreativitet och utveckling. Vi ska göra vad vi kan för att skapa goda villkor och mervärden för entreprenörerna.

Frågan är dock om inte besöksnäringen är ändå viktigare. Vem har inte hört talas om Piteå Havsbad som en varm sommardag lockar fler människor än det bor i en mellanstor norrländsk kommun.
– Då kan runt 15 000 gäster vara på plats på en och samma gång. Havsbadet har en enorm betydelse för hela kommunen och en extrem särställning när det gäller gästnätter. 80 procent av alla besökare som sover över här bor där, säger Per Hallqvist vid kommunens destinationsbolag.

Överhuvudtaget ligger Piteå långt framme i besöksstatistiken. Trots sin litenhet, 41 000 invånare, hamnar kommunen på en framskjuten tionde plats i Sverige när det gäller campingnätter och på 40:e plats som hotellstad.
Christina Skoog, vd för Skoogs Fastigheter AB, vill att Piteå ska klättra på den listan.
– Målet är att Piteå ska växa. Jag hoppas förstås att vårt nya höga hotell i centrala stan ska locka fler att stanna. Det blir Piteås finaste, säger hon.

Källa: Fastighetsnytt.se

Artikelförfattare: Bertholof Brännström