Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Piteå Kammaropera, en ny spännande bekantskap

Vad vet du om Piteå Kammaropera? Personligen visste jag knappt något alls. En som vet allt är Kjell Englund, chef för Piteå Kammaropera, och han svarade på alla mina frågor samt berättade om sin syn på Studio Acusticum.

 

 

Att Piteå Kammaropera är något helt annat än operor som vanligtvis spelas förstår man ganska snart.

 

– Vi arbetar med nyskriven musikdramatik och spelar den mest intressanta musiken som finns, säger Kjell Englund.

 

Istället för att sätta upp operor och berätta historier som utspelade sig för 200-300 år sedan bjuder man på nyskrivna alster, gärna med aktuella och angelägna teman. The Crystal Cabinet som spelas under jubileumsdagarna handlar exempelvis om klimathotet. Kort och gott kan man säga att Piteå Kammaropera vill utveckla operakonsten. De blandar gärna olika uttryck och tekniker samt försöker ständigt utveckla konceptet för att göra det spännande och tillgängligt för publiken.

 

Piteå Kammaropera har under en tid repeterat inför premiären av The Crystal Cabinet på Studio Acusticum. Om just Acusticum och konserthuset har Kjell mycket gott att säga.

 

– Det är en fantastisk miljö att verka i. I området runt Acusticum händer det mycket och kopplingen till Musikhögskolan gör det hela till ett kraftcentrum. Potentialen finns att bli centrum för Nordens samtida kultur.

 

Efter de två konserterna under jubileumsdagarna åker Piteå Kammaropera på turné. Boden är först ut att få besök sedan väntar i tur och ordning Umeå, Härnösand och Östersund.

 

Då är det bara att önska lycka till med turnén och hälsa alla välkomna att uppleva en nyskapande opera i Black Box på Studio Acusticum.