Piteå och Vietnam i unikt samarbete om bioenergi
Ha Nguyen arbetar som lärare på Universitetet för naturresurser och miljö i Ho Chi Minh och är en av flera personer från Vietnam som besöker Piteå under veckan genom ett utvecklingsprojekt som finansieras av SIDA, via ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati.
Under åtta år har Piteå medverkat i en rad utvecklingsprojekt i Ang Giang. Syftet är att samarbetet ska leda till att biprodukter från ris blir tillgångar, både i energiproduktion och inom andra områden. Detta ska i sin tur leda till att An Giang-provinsen uppnår målet med att bli en grön provins.
– Idag dumpas inte risskal i floderna längre och en stor andel av halmen tillvaratas som djurfoder och till odlingsbäddar i svampodling, vilket är en stor framgång, säger Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park som är av partnerna i projektet samt projektledare för BIOBASE.
BIOBASE är en internationell konferens med fokus på cirkulär och biobaserad ekonomi som arrangeras i Piteå 10-12 juni. Bland föreläsarna finns Maria Wetterstrand som nyligen har gjort en utredning om biobränsle på uppdrag av regeringen, Pavan Sukhdev, ordförande i världsnaturfonden samt Ha Nguyen som är en av de drivande i SIDA-projektet att få ett mer miljömässigt hållbart samhälle i Vietnam.
När samarbetet mellan Piteå och An Giang startade 2012 dumpades det mesta av risskalet i floderna och halmen brändes på risfälten. Det här skapar enorma miljöproblem eftersom att risordling innebär att det blir stora mängder avfall i form av halm och skal. Nu omvandlas avfallet till en resurs, bland annat genom att använda risskalet som bränsle för att torka det fuktiga riset.
– Redan nu ser vi att detta långsiktiga arbete har gjort skillnad. Miljön har blivit bättre och bönderna har börjat förbättra sin levnadsstandard mycket genom inspiration och kunskap från Piteå och vår specialkunskap om bioenergi, säger Bo Wiberg, projektledare och verksamhetsutvecklare på Grans naturbruksgymnasium.