Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

27 april 2021, Nyheter

Piteå Science Park är en möjliggörare för framtidens hållbara lösningar

Greta Wimander chef innovationsarenan och klusterledare Creative North.

Möt människorna som jobbar på Piteå Science Park. Greta Wimander är tillförordnad chef över innovationsarenan som är ett av Piteå Science Parks tre verksamhetsområden.  Hon är också klusterledare för Creative North – norra Sveriges kreativa branschkluster.

Berätta vad gör du om dagarna i din roll som chef över Innovationsarenan?

Innovationsarena är ett mångfacetterat verksamhetsområde som driver projekt och kluster inom kreativa näringar, cleantech och högteknologiska material.  Min roll som tillförordnad chef är att leda och driva det gemensamma arbetet framåt. Vi vill vara proaktiva och skapa aktiviteter som är givande och inspirerande för våra deltagare och gäster. Målet är att skapa effekt, värde och erbjudande till företag, organisationer och kommuner i vår region.

Du är också klusterledare för Creative North, vad är egentligen ett kluster?

Ett kluster är ett nätverk av företag och organisationer i samma bransch, som gör affärer ihop och skapar värde för varandra, samtidigt som de konkurrerar.

För många kan det låta konstigt att samarbeta med sina konkurrenter, vad ger det?

Forskning visar att företag i sådana nätverk upplever att de växer snabbare, säljer mer och har lättare att hitta kompetent arbetskraft.

Du är certifierad innovationsledare och har i hela din yrkeskarriär jobbat med innovation, hur kom det sig att du fastnade för det?

För mig handlar det om att skapa värde för företag här. Jag uppfattar ofta mönster och strukturer snabbt, och för det mesta ser jag saker på ett nytt sätt. Jag med åren lärt mig att jobba systematiskt med innovationsarbete vilket har lett till att jag blivit mer tydlig, kan involvera andra snabbare i arbetet och det har också bidragit till att skapa den önskade effekten och värdet snabbare.

Om du skulle pitcha Piteå Science Parks verksamhetsområde innovationsarenan för någon som inte har en aning om vad ni gör, hur skulle det låta?

Jag skulle säga att innovationsarenan/Piteå Science Park är en möjliggörare för framtidsaktiviteter och framtidens hållbara lösningar. Vi stöttar företag som vill förnya sig och växa genom att via våra projekt och kluster skapa möten mellan företag, forskning, samhälle och innovation där målet är att växa tillsammans. Vi som jobbar på Piteå Science Park är specialister inom våra fokusområden och på att jobba med innovationsledning. Just nu jobbar vi till exempel i ett projekt tillsammans med bland annat Lundqvist Trävaru för att göra det enklare för konsumenterna att välja soltak, ett projekt som både utvecklar deras erbjudande och bidrar till att fler väljer förnybar solenergi. Målet är alltid att främja hållbar utveckling, innovation och tillväxt i Piteå och norra Sverige. Dessutom har vi väldigt roliga personalfester.

Hur funkar det om man som företagare är intresserad av att ta del av Piteå Science Parks erbjudande?

Det här älskar jag! Jag tänker att kan man anmäla sig till någon av våra aktiviteter eller så kan man kontakta någon person inom bolaget som man tycker verkar vara extra intressant att prata mer med. Det ska vara enkelt om man vill vara med.

Vad tycker du är det viktigaste som Piteå Science Park tillför till Piteå som stad?

Det viktigaste vi gör är att vara inspirerande och proaktiva i arbetet för att stärka näringslivet som finns här. Vi har ett växande näringsliv och goda möjligheter att jobba tillsammans för att skapa ett attraktivt, smart och hållbart samhälle.

Till sist, vad inspirerar dig mest just nu?

Just nu så inspireras jag mycket av poddar och musik. Jag föredrar att lyssna på saker just nu framför att ta del av saker i ett visuellt format. Då jag som så många andra sitter i väldigt många digitala möten.

Vill du veta mer om Piteå Science Park?

Piteå Science Park arbetar nära forskningsinstitut och akademi för att driva utvecklingen av Piteås starka profilområden: kulturella och kreativa näringar, cleantech och högteknologiska material. I bolagets tre verksamheter inkubatorn, innovationsarenan och konserthuset möts olika perspektiv och kompetenser för att generera nya idéer, lösningar och upplevelser som gör Piteå och norra Sverige starkare och intressantare.

Vill du utveckla en idé eller växa med ditt företag?

Kontakta oss.

Fotograf: Jens Ökvist