Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

22 september 2020, Nyheter

Piteå Science Park stärker innovationsarbetet med ny certifiering

Bild på innovationsledarna på Piteå Science Park.

– Innovation är en nödvändighet för att skapa och behålla livskraftiga företag här uppe i norr. I takt med en ökad teknikutveckling och högre krav på till exempel hållbarhet behöver företag ha förmågan att förnya sig själva och sitt erbjudande för att behålla kunder och växa. Nu befinner vi oss dessutom mitt i en pandemi och klimatkris vilket gör att det är viktigare än någonsin att jobba med innovation – i alla organisationer, menar Anna Mård, chef för innovationsarenan på Piteå Science Park och en av de certifierade.

En innovationsledare ansvarar för att driva ett systematiskt innovationsarbete och se till att det blir en integrerad del av organisationen och det dagliga arbetet, från ledningsnivå till varje enskild medarbetare. Det kan handla om att leda utvecklingen av organisationens vision och strategi för innovation, ta fram nya metoder eller coacha andra i sitt innovationsarbete.

– Certifieringen är ett viktigt steg på vägen i att professionalisera vårt innovationsarbete både internt och mot kunder. Det är en kvalitetsstämpel på vår kompetens kring innovation och vår förmåga att hjälpa andra företag med deras innovationsresa, berättar Anna Mård.

Det är den nationella yrkesföreningen Innovationsledarna som i samarbete med statliga RISE, Research Institutes of Sweden, tagit fram en ISO-certifiering av innovationsledare. Sverige är först i världen med att ta detta grepp, och syftet är att kvalitetssäkra rollen.

Redan under hösten 2019 utsågs Piteå Science Park till nordlig nod för Innovationsledarna – en av tre regionala noder i Sverige.

– Vi valde att lägga en nod i Piteå eftersom det händer väldigt mycket spännande i norr. Piteå Science Park är duktiga på innovation inom många områden, inte minst cleantech och kreativa näringar. Dessutom arbetar de med innovation i gränslandet mellan de olika branscherna, vilket är både nytt och spännande, säger Magnus Karlsson, ordförande i Innovationsledarna.