Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

03 februari 2022, Nyheter

Möt vår innovationsledare Ulf Westerberg

Ulf Westerberg innovationsledare Piteå Science Park

Säg hej till Ulf Westerberg! 👋

Möt människorna som jobbar på Piteå Science Park. Nu är det dags att lära känna Ulf Westerberg som jobbar på Innovationsarenan lite bättre.

Hur är läget?

Full fart, men samtidigt utmanande att bedriva verksamheten i en pågående pandemi. Men med så spännande uppdrag så är det bara att kämpa vidare.

Berätta om din bakgrund.

Jag är född och uppväxt i Piteå. Tog civilingenjörsexamen på LTU, maskinteknik med inriktning på träteknik. Har jobbat inom träindustrin såväl i Tyskland som i Sverige och sedan inom sågverksindustrin, där jag lärt mig en hel del om skogsnäringens värdekedja. Hade olika typer av roller, men gick mer och mer in mot affärsprocessutveckling och operativt IT-stöd. Drev eget konsultbolag under några år inom affärsprocessutveckling, innan jag blev anställd inom Solander Science Park, som var en av föregångarna till Piteå Science Park. Jag har alltså varit med från start.

Vad gör du på Piteå Science Park?

Jag driver två olika klusterinitiativ – Bothnia Bioindustries Cluster (BOBIC) respektive Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC). Det första handlar om att skapa förutsättningar för att nyttja skogsnäringens sidoströmmar bättre och öka värdet på dessa och där samverkar största delen av skogsnäringen i regionen, samt forskningsinstitut, akademin och några mindre bolag. Det andra handlar om fiberkompositer och samverkan mellan företagen, forskningsinstitut och akademin, för att öka tillväxten. Har samverkar vi kring två erbjudanden – utveckling och produktion, som omfattar alla resurser som vi har gemensamt – kompetens och utrustning. Här ingår bl.a. den nya press som RISE har tagit i drift och som är en viktig del i den testbädd som erbjuds.

Vad är det mest givande med ditt jobb?

Att få jobba i en kontext som handlar om samverkan och utveckling, där vi har en neutral roll och jobbar för att skapa rätt förutsättningar för de som skall utföra jobbet och skapa nya innovationer.

Ditt starkaste minne från Piteå Science Park?

De gånger som vi levererat över förväntan, exempelvis när vi under en väl genomförd konferens, i samverkan med och med studiebesök hos flertalet av skogsnäringens och träindustrins företag i Piteå, har Erik Westbergs Vokalensemble som ställer sig upp i publiken och sjunger några korta men bra sånger a capella. Här ger samverkan med Studio Acusticum stora möjligheter.

Vad tycker du är det viktigaste som Piteå Science Park bidrar med till Piteå som stad och regionen?

Vårt bidrag till staden är främst att vi utmanar, utvecklar och stöttar näringslivet inom våra fokusområden, kanske främst genom samverkan som de inte hade inlett på egen hand. Vi tar också ett regionalt ansvar inom några områden, inom våra klusterinitiativ, hos Go Business och i olika projekt. Där bidrar vi till att nå målen inom såväl regionala utvecklingsstrategin som regionala innovationsstrategin och vi gör det i samverkan med näringen, forskningen och samhället. På så sätt så är vi några av Piteås regionalt utsträckta tentakler.

Till sist, vad inspirerar dig mest just nu?

Hela den transformering som sker av norra Sverige just nu, drivet av utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle och målen inom FNs Agenda 2030. Vi har otroligt bra resurser i norra Sverige, men samtidigt så kommer de extremt stora investeringar som sker också skapa en hel del nya utmaningar som vi måste hitta lösningar på. Ökad samverkan är helt nödvändig, regionalt och nationellt, inom och mellan värdekedjor, inom och mellan myndigheter, för att skapa rätt förutsättningar för denna transformering. Hela regionen måste lyfta på blicken och se att det är en systemförändring som det handlar om, som påverkar alla delar av samhället.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-11-30

Framgångsrika affärsprofiler coachar entreprenörer

Höstens Level Up-panel är spikad! Go Business inkubatorprogram har sedan några år tillbaka avrundats med en expertpanel som ger deltagarna i programmet en ny vinkel på deras affärsidéer. Nästan som Draknästet men med fokus på entreprenö…

2023-11-27

Samhällsutvecklingen i norr behöver passionerade entreprenörer / Digitala huben Go Business vinner pris i Europa för sin digitala omställning

De passionerade entreprenörerna som vill leva sin dröm och som gör skillnad på de platser och samhällen där de verkar deltar i Piteå Science Parks digitala hub Go Business. Med ett resultat så bra att Go Business vunnit priset för den bä…

2023-11-17

Saab och Hitachi Energy går in i Collab Composite

Hållbara material efterfrågas av stora aktörer internationellt och i Piteå finns världsledande producenter och forskning inom fiberkompositer. I april i år initierades därför ett samarbete, Collab Composites, mellan Piteå Science Park och…

Visa allt aktuellt