Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

25 november 2016, Nyheter

Piteå välkomnar konstnärer på flykt

Piteå kommun är nu officiellt en fristad för konstnärer på flykt. Under högtidliga former signerades ett kontrakt tillsammans med International Cities of Refuge Network,ICORN, i Oslo under förra veckan. ICORN är en organisation som samordnar världens fristäder för förföljda konstnärer.

– Hedrande och ärofyllt, säger Roger Norén från Studio Acusticum, som fick ta emot det signerade kontraktet under Oslo Fristadskonferens.

Piteå är nu en av cirka 50 städer, världen över, som innehar rollen som fristad och kan därmed börja processen med att hitta en passande person för boende i kommunen. Studio Acusticum har sedan 2014 drivit frågan om att Piteå skulle kunna vara en tänkbar, framtida fristad för förföljda konstnärer. I mars 2016 arrangerade Studio Acusticum ett seminarium och en konsert med Malmö stads fristadsmusiker Ramy Essam. I samband med seminariet uppvaktades kommunalråd Helena Stenberg i ärendet som i sin tur bjöd in andra politiker och beslutsfattare. I augusti 2016 tog kommunfullmäktige beslut om att Piteå ska agera fristad.

– Alla kulturaktörer i Piteå har slutit upp bakom satsningen och ett politiskt beslut är taget i frågan. Att vi nu är en fristad är en kvalitetsstämpel och visar Piteås självklara inställning i flyktingfrågan, säger Roger Norén.