Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

29 november 2012, Nyheter

Piteåföretag investerar i internationell film!

Kan det finnas ett samband mellan Harry Potter, Mr Bean, Moulin Rouge, Stealth, 007-Skyfall, ARN och Piteå? Svaret är ”ja” eftersom alla dessa storfilmer skapats av personer som nu kraftsamlar kring ytterligare en internationell film som ska spelas in på Australiens barriärrev under vintern. Och kopplingen till Piteå? Jo, Piteåföretaget Carlson Invest AB går in med kapital för att hjälpa till att förverkliga de stora planerna.

–    Många undrar kanske varför jag går in och delfinansierar en film trots att så få filmfinansiärer får avkastning, säger Göran Carlson, VD på Carlson Invest. Svaren är flera, dels tycker jag producenten Ulysses Oliver lyckats få ihop en filmbudget som är riktigt vass och detta kombinerat med de skådespelarstjärnor som finns med och de distributörer som står bakom utgivningen vilket gör att filmen ger goda möjligheter till avkastning. Filmen har exempelvis nyligen pitchats på American Film Market där den fick fantastiskt bra respons med 30 intresserade distributörer. Men lika viktigt som allt detta är att också visa ett gott exempel på hur privatkapital i norra Sverige kan göra nytta på en internationell scen säger Göran.

Filmen, med arbetsnamnet The last days of Eden, handlar om två unga män som i en inte allt för avlägsen framtid undkommer inbördeskriget i Amerika och därefter hamnar på en paradisö. Här finner de en mystisk civilisation av tonåringar där de sopas upp i en värld av sex, droger och party. Huvudrollerna bärs upp av fyra personer, två än så länge hemliga storstjärnor och dessutom Svenskarna Ola Rapace (som ju just nu är högaktuell med 007 Skyfall) och Joakim Nätterqvist (bl.a. ARN).

Premiär i Piteå ger ringar på vattnet för Norrbottens filmindustri

Förutom att en lönsam film ger avkastning lokalt så kommer Sverigepremiären av filmen förläggas till Piteå om allt går som man vill.  Detta i sin tur gör att filmteamet och skådespelare som Ola Rapace, och hans utländska vänner får upp ögonen för staden och dess möjligheter i ett filmperspektiv. Fina ringar på vattnet för Norrbottens filmindustri, avslutar Carlson.
Filmens världspremiär beräknas till april 2014.

Läs mer om filmen i Piteå Tidningen.