Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

MARGRÉT  BRYNJARS/OPERADIVA

Bild på Margrét Brynjars.

Hon beskriver sig själv som en svensktalande, skönsjungande och lagom galen islänning som bor i Norge. Margrét Brynjars tar numera plats på de stora scenerna i Europa men berättelsen om den karismatiska sångdivan börjar i Piteå.

– Det var där jag lärde mig att världen och full av möjligheter och att det går att vara sin egen chef.

Just nu håller Margrét på att avsluta ett kontrakt med operan i Oslo där hon och sambon varit bosatta sedan de lämnade Piteå hösten 2011. Precis som vilken annan frilans som helst lever hon kontrakt för kontrakt. Som sångare innebär det att jobben bokas in ungefär ett år i förväg, via sångprov.
– Alternativet är fast anställning inom ett operahus eller som sånglärare men jag har fortsatt på den ursprungliga vägen och det har fungerat riktigt bra. Det är en livsstil att vara frilans och det är en livsstil att vara sångerska, säger Margrét som även producerar egna showkonserter och undervisar vuxna i sång.

Margrét växte upp på Island och i Kanada och flyttade hösten 2007 till Piteå för att utbilda sig till operasångerska vid Musikhögskolan. Under studietiden fick hon kontakt med Go Business där hon började bygga upp sitt företag och varumärke. Den tiden ser hon tillbaka på med stor kärlek och tacksamhet.
– Det som sitter kvar är miljön och människorna. Att känna att man är en del av något men att ändå få möjligheten att gå sin egen väg. Det är väldigt svårt att hitta någon annanstans och det har verkligen hjälpt mig vidare.

Sambon frilansar som kompositör och dirigent. Paret har följts åt hela vägen och gör fortfarande många jobb tillsammans. Piteå kommer de aldrig att kunna lämna helt.

– Det är en riktigt viktig plats för oss. Vi kommer tillbaka ungefär vartannat år för att vara med i Festspelen, delta i någon masterklass på skolan eller stötta vänner som spelar. Piteå är nästan som vårt andra hem.

Nu söker de en ny plats att utgå ifrån. Planen är att flytta till Sverige eller någon större stad i Centraleuropa för att komma närmare den stora marknaden.

– Det är ju en annan fördel med att vara frilans, att ens nätverk inte är kopplat till en geografisk plats. Vi är ju alltid bara en flyg- eller tågresa bort.

Om tio år ser Margrét sig själv i samma värld men i ännu större sammanhang.
– Då har jag en fast bas, en kalender som är bokad två år framåt och förhoppningsvis en lite större familj.

 

Britta Elfving Persson