Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

05 april 2022, Nyheter

Piteå Science Park medverkade vid seminarium om EU:s nya klimatpaket

Ulf Westerberg föreläser om EU:s klimatpaket och dess konsekvenser för skogsindustrin

Piteå Science Park medverkade vid seminarium om EU:s nya klimatpaket i riksdagshuset

I slutet av mars anordnade Region Norrbotten ett seminarium i riksdagshuset om EU:s kommande förslag till klimatlagstiftning, Fit for 55 och vilka konsekvenser det kan få för den svenska skogsnäringen. Värdar för mötet var riksdagsledamöterna Isak From (S) och Peter Helander (C) och de hade bjudit in ett 10-tal riksdagskolleger och politiskt sakkunniga. Ulf Westerberg från Piteå Science Park, som driver branschnätverket Bothnia Bioindustries Cluster vars mål är att vidareutveckla skogsnäringens värdekedja och skapa innovationer kring vad vi kan tillverka av näringens sidoströmmar, medverkade tillsammans med andra representanter från skogsnäringen och North Sweden European Office.

– Skogsnäringen har en stor betydelse i Norrbotten, den bidrar med arbetstillfällen, regionala och kommunala skatteintäkter, bidrar till regionala energisystemet med såväl elkraft som värme och levererar många typer av biobaserade produkter såväl regionalt som globalt.

Skogsnäringen är en betydande del av Sveriges samhällsekonomi

Idag är omkring 3000 arbeten i Norrbotten direkt eller indirekt kopplade till skogsindustrin. Det utgör närmare en fjärdedel av alla industrianställda i länet. Branschen omsätter ca. 14 miljarder kronor varje år och närmare 90 procent av förädlingsvärdet går på export. Skatteintäkterna från skogsindustrin utgör 5 procent av den totala kommunal- och landstingsskatten i Norrbotten.

Förslaget är en bromskloss för Sveriges klimatarbete med hjälp av skogen

Bland seminariets föreläsare fanns Lotta Rönström som är senior adviser på North Sweden European Office i Bryssel. Hon menar att EU-kommissionens klimatpaket innebär ett flertal lagändringar som kan påverka skogsnäringen negativt.

– Riksdagen har fortfarande möjlighet att skicka med budskap till dem som åker ner till Bryssel och förhandlar om de här förslagen. Det är viktigt att vi från nationell och regional nivå kommer med ett samlat budskap till EU-kommissionen och andra aktörer i Bryssel så att de inte blockerar det klimatarbete som vi i Sverige gör med hjälp av skogen, säger hon.
 
– Värdekedjan kommer att påverkas av Fit for 55, men vi måste sätta oss in hur och återkomma till politiken kring saker som hindrar utvecklingen mot en hållbarare värdekedja, som i framtiden än mer kan bidra till samhällsomvandlingen och hållbarhetens tre delar – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Dialogen runt bordet var bra och konstruktiv. Förhoppningsvis kunde vi ge en bild av en del utmaningar där rådigheten snarare ligger hos politiken än hos skogsnäringen.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-08-17

Två spännande utbildningar till företag i höst

I samarbete med Berghs School of Commucation erbjuder vi två spännande utbildningar till företag i höst, Facilitering och AI i kreativa processer.

2023-09-20

Goda insikter nr 1

Nu startar vi upp en serie av nyhetsbrev där vi kommer att dela med oss mindre av nyheter men mer av vår vardag och de insikter och reflektioner vi får i vårt arbete och i mötet med andra. Häng med! Prenumerera på brevet via vår sida på L…

2023-09-18

ForskarFredag i Piteå 2023

Nu är det snart dags för årets upplaga av ForskarFredag – veckan som vill få dig att upptäcka hur spännande forskning är.

Visa allt aktuellt