Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

19 juli 2015, Nyheter

Service av vindkraftverk ger nya jobb i regionen

Bild på Jonas Lundmark, Marknadschef på WPS Sweden.

WPS Sweden AB är ett ungt och expansivt företag i vindkraftsbranschen som skapar nya arbetstillfällen i glesbygd.

– Vi vill visa att det finns fördelar med att ta in lokala servicetekniker, säger vd Jonas Lundmark.

WPS, Windpower Service, flyttade in i Acusticum Annex 2 vid Piteå Science Park när Jonas Lundmark anställdes som vd i januari.
– Jag ville sitta här eftersom det finns flera företag som jobbar i samma bransch på det här området.

Företaget grundades i Skellefteå för ganska precis ett år sedan och är ett av få oberoende företag, åtminstone i norra Sverige, som levererar service och underhåll till alla typer av vindkraftverk.

– Vindkraftsbranschen är internationell med ett fåtal stora vindkraftstillverkare som ofta har egna specialister som kommer hit från andra länder även när det skall göras service.

Många fördelar med lokal lösning

Antalet anställda har på kort tid vuxit till tio, varav åtta är tekniker som i första hand arbetar vid anläggningar i Storuman, Malå och Pajala.
Uppdragsgivare är Nordex, en stor tysk vindkraftstillverkare som bland annat bygger vindkraftsparker åt Skellefte Kraft.

– Nordex har egen personal som gör samma saker som oss men de är för få och behöver även vår arbetskraft, säger Jonas Lundmark som anser att det finns flera fördelar med lokala servicetekniker.

– Vi finns i närheten och kan rycka in med kort varsel när det behövs. Vi är flexibla och kan ta en mängd olika uppdrag med en bred lösning av tjänster. Dessutom kan vi språket och är vana vid att jobba efter svenska lagar och regler.

Vindkraft är jämförelsevis en ganska ny energikälla. Parkerna finns i glesbefolkade områden där det tidigare inte varit så lätt att hitta kompetent personal. Jonas Lundmark upplever dock att förutsättningarna håller på att förändras. Idag arbetar flera av deras egna tekniker i sina hemtrakter.
– Vindkraften har funnits här uppe ett antal år nu och det börjar finnas en ganska stor grupp människor som kan serva verken lokalt.

Siktar på att anställa fler

Jonas Lundmark har tidigare jobbat fem år vid Vindkraftscentrum i Barentsregionen hos Piteå Kommun där han bland annat arbetade för att på olika sätt lyfta lokalnyttan. Utifrån den erfarenheten blev han tillfrågad och rekryterad till WPS.

– Jag känner mig trygg i rollen genom att jag har koll på branschen och marknaden. Nu handlar det om att hitta ingångarna. Min uppgift är bland annat att bredda oss och hitta fler kunder och uppdrag.

Det finns en tydlig vision om att växa långsamt och anställa fler.

– Om två år bör vi vara en styrka på 20-30 anställda. Det beror litegrann på hur snabbt ryktet sprider sig om att vi är duktiga och att vi finns här, säger Jonas Lundmark som hoppas på starka incitament från vindparksägarna att satsa på lokal arbetskraft.

– För oss betyder det mycket att kunna skapa nya arbetstillfällen där folk bor och är uppväxta.

Text och foto: Britta Elfving Persson