Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

12 januari 2018, Nyheter

Solvåg klar att kopplas in på elnätet

Bild på solvåg- en forskningsanläggning, solcellspark och mötesplats i Piteå.

Solvågen är ett forskningsprojekt, energiproducent och affärsidé i kreativ design. Den är också planerad för att vara en trevlig park och social mötesplats.

Intill universitetsområdet och Piteå Science Park har det byggts en slingrande ramp med 117 dubbelsidiga solpaneler monterade på solstolsliknande ställningar och vinklade och vridna åt olika håll.

Det är en storskalig forskningsanläggning som ska undersöka hur solpanelers inställning i olika väderstreck och vinklar påverkar elpoduktion från solceller i kallt klimat.

– Vi visar nu att vi befäster vår ställning genom att driva på utvecklingen på solsidan här uppe i norr, säger Daniel Fåhraeus, vd för det kommunala enegibolaget PiteEnergi, som är huvudman för Solvåg.

PiteEnergi samarbetar med Piteå Science Park, Luleå tekniska universitet, där ett designteam utformat solpanelsparken, och norska forskningsinstitutet Norut som står för den tekniska utformningen.

Ett inslag i projektet är en jämförelse mellan de 117 solpanelerna. Deras produktion mäts individuellt och efter en period kan man utvärdera vilken som varit effektivast.

Totalt beräknas Solvåg producera cirka 45.000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar årsbehovet för 4-5 villor.

Anläggningen kostar cirka 1,7 miljoner kronor. Solcellspanelerna är tillverkade i Nordamerika och stolkonstruktionen som de är monterade i kommer från Uteträ i Arvidsjaur. Stenvalls Trä i Piteå har levererat det värmebehandlade träet till bygget.

För mer information:

Daniel Fåhraeus, vd  mob +4670-2216740  daniel.fahraeus@piteenergi.se

Anders Ådemo, marknadschef  mob +4670-6086726 anders.ademo@piteenergi.se