Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

22 november 2018, Nyheter

Solvåg uppmärksammas av Sveriges Radio

Bild på Anna Malou Peterson, solelsforskare på RISE i Piteå.

Solceller i övre Norrland. Kan det vara något? Svaret är ja och hela landet börjar nu få upp ögonen för att det händer mycket spännande inom solenergibranschen i norra Sverige. Efter konferensen Arctic Solar – Solel i norra Sverige har intresset varit stort och många är intresserade av den forskning och utveckling som sker i Piteå och Norrbotten. Sveriges radio besökte Piteå i veckan och uppmärksammade Solvåg i både programmet Klotet och i Vetenskapsradion. 

Vetenskapsradion lyfte fram det forskningsprojekt som RISE ETC driver, där forskare ska ta reda på hur solceller kan användas på bästa sätt i Norrland.

– Det finns faktiskt fördelar. Bland annat att det är kallt eftersom solcellerna blir mer effektiva då, säger Anna Malou Petersson som är solelsforskare vid forskningsinstitutet Rise ETC i Piteå till Sveriges Radio.

Hon ska, i projektet ”Sun cold”, bland annat undersöka i vilken vinkel panelerna uppe i norr kan fungera bäst mot den låga solen. Och om dubbelsidiga solpaneler, alltså paneler med solceller både på under- och ovansidan – kan vara extra effektiva när solens strålar reflekteras mot snön på marken.

– Vi hoppas att fler ska installera paneler här uppe, och då vill vi kunna säga hur man ska göra för att få så stort utbyte som möjligt, säger hon.

Programmet besökte även Leif Wikman utanför Blåsmark i Piteå, som är en av dem som har installerat solceller hemma.

– Det känns bra i hjärtat, framförallt för det man gör för miljön, och plånboken ibland, säger han till Vetenskapsradion.

För två år sedan installerade Leif Wiklund solceller på södra sidan av sitt stora garage. Sedan dess har panelerna levererat två tredjedelar av familjens årliga elanvändning. Under vår och sommar uppstår ett stort överskott, som Leif Wiklund då kan sälja vidare till sin elleverantör.

– Framförallt på vårkanten är det väldigt hög produktion för då är solinstrålningen väldigt kraftig och den reflekterar mot snön, säger han.

I övre Norrland sticker Piteå kommun ut som platsen där det installerats mest solceller på senare år. Här finns också flera solcellsparker som det kommunala bolaget Piteenergi byggt i samarbete med olika forskningsinstitut.

Andelen el som kommer från solceller har hundrafaldigats på tio år i Sverige. Och mellan 2017 och 2019 räknar Energimyndigheten med en tredubbling av den installerade solenergin.

Men trots det står solen fortfarande bara för någon tiondels procent av den totala mängd el som vi använder i Sverige. I Danmark har utvecklingen kommit längre, där 2,9 procent av elanvändningen kommer från solen, och i Tyskland är motsvarande siffra hela 6,4 procent.

En förklaring till den snabba ökningen av solceller i Sverige är statliga subventioner. I år delar svenska staten ut över en miljard kronor i solcellsstöd till privatpersoner och företag. När kommer solcellerna att bli en lönsam investering utan bidrag?

Det diskuterades i Klotet den 21 november, lyssna på programmet här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1187443

Lyssna även på Vetenskapsradions inslag om Piteå här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7094384