Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Sommarhälsningar från Acusticum

Snart skriver vi juli i kalendern och det innebär semestertider för de allra flesta. Vad passar då bättre än att passa på att hälsa alla en riktigt trevlig sommar och en avkopplande semester? Årets sommarpratare från Acusticum är Ola Lidström och Greta Wimander.

Sommarhälsning från Acusticum och Ola Lidström

Så kom sommaren 2012 igång till slut och gräset växer, blommorna blommar och det kvittrar det nya fågelungar i holken på vår gård.

Det är också roligt att se hur Acusticum fortsätter att växa. Det är cirka 15 år sedan satsningen på Acusticum startade och idag finns här över 1000 verksamma människor. Alla olika verksamheter och företag ger området ett spännande innehåll som rymmer hjärta, hjärna och företagsamhet. I Sverige växer tjänstenäringen, och den växer där människor vill bo och arbeta. Tillväxten vid Acusticum är en viktig del i denna utveckling då den står för en blandning av kultur/upplevelser, utbildning/forskning och företagsamhet/entreprenörskap som verkligen behövs i norra Sverige idag.

Några tecken på att det växer:
• GoBusiness har redan innan sommaruppehållet fullt i inkubatorn.
• LTU Konst-kommunikation-lärande rekryterar lektorer till Campus Piteå
• Interactive Institute rekryterar forskare och informatör och satsar på samarbete med industrisidan.
• MoreMedia, IntheCold och OhMy söker mer personal. (Här tittar vi även på yrkesinriktad utbildning)
• Helikopter växer genom att förvärva andra bolag i reklambranschen.
• ThinkCreative lanserar p-town.se som genväg till kultur, sport och andra evenemang.
• Norrbottensmusiken satsar på Kraftcentrum för ny musik (New Directions)
• Dans i Nord rekryterar ny verksamhetschef.
• Massa Media börjar producera resemagasin för SVT med produktion vid Acusticum.
• StudioAcusticum satsar på digitalisering genom projektet DigitaLiveArena.

Under våren har jag träffat så många människor som säger att man är långt ifrån sin maxkapacitet vad gäller kreativitet, företagsamhet och samspel. Det känns riktigt hoppfullt och jag tror därför vi har en spännande och utvecklande period framför oss. En period där jag tror samspelet mellan människor och våra olika kompetenser, talanger och inriktningar kommer att ha en stor betydelse.

• Samspel runt en öppen och välkomnande kulturarena med mångfald, dynamik och där olika typer av aktörer kan samspela smart och våga lyfta och berika varandras arrangemang.
• Samspel inom utbildning och forskning där kunskapen om människors upplevelser och reaktioner kan utforskas, praktiska konstnärliga färdigheter utvecklas och mer yrkesinriktade hantverkskunskaper finslipas.
• Samspel i en smart företagsby med lokaler och tjänster anpassade för verksamheter, företag och satsningar inom den växande tjänstenäringen.

Men nu först blir det semester och tid för att ladda batterier och njuta! Ha en riktigt fin sommar, så kanske vi ses på böljan, i badet, eller på någon festival… /Ola Lidström

 

Ett glatt hej från GoBusiness och Greta Wimander!

Tänkte passa på att säga några rader om den muntra läget från Go Business.

Lite bakgrund om vad Go Business erbjuder. Vi är en inkubator som hjälper kreatörer att driva företag och tillhandahåller exempelvis telefon, marknadsföring, utbildning, personligt nätverksbyggande och kontorsplats. År 2008 gjordes en omstart med Go Business, och det anlitades en projektledare på deltid. Under 2008 till 2010 gick Piteå Näringsfastigheter, Mötesplatsen Upplevelseindustrin och START företagarcentrum in med resurser i verksamheten. Sedan mars 2011 har Go Business vart ett projekt, med finansiärerna Länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens läns landsting, Piteå Näringsfastigheter och Piteå Kommun. Idag är Piteå kommun huvudman för Go Business och projektledaren har numera en heltid.

Sedan omstarten har 66 entreprenörer drivit företag via oss, var av dessa är 37 kvinnor och 29 män. 7 entreprenörer driver inte företag i någon form idag. För en har blivit uppköpt, två har börjat på andra musikskolor, en jobbar på SVT och tre på andra reklambyråer. Alla 66 entreprenörer från Go Business är kvar i branschen, vilket också är tillväxt! Det trevliga är att Go Business- gänget är idag ett stor och intressant nätverk av kompetenser, kontakter över norden och massor av framgångshistorier.

Just nu planeras det för 4 stycken exit. Exit är alltså då entreprenören tar ”examen” från Go Business. I höst planeras det för 8 stycken nya entreprenörer. Trycket och intresset för Go Business har aldrig varit så här stort och därför kommer vi låta 14 entreprenörer dela på 10 kontorsplatser.

Mer planer för hösten är en workshop för musikentreprenörer, ett workshop- koncept med rymden som bas och såklart fortsättningsvis entreprenörsutbildningen, Go Academy.

Ha en underbar sommar, så ses vi kanske ute i sommarvimlet! /Greta Wimander

Fotograf: Tomas Riklund. Från senaste idéplankan Kom till skott!