Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

01 december 2021, Nyheter

”Kreativitet är det nya stålet” – spelbranschen på god väg att bli vår nya basindustri

Jacob Gabrielsson, Arctic Game Lab

”Kreativitet är det nya stålet” – spelbranschen fortsätter att växa i rekordfart

Nyligen lanserades årets Spelutvecklarindex som ges ut av Dataspelsbranschen. Den innehöll massor av intressanta saker om en bransch som fortfarande växer i rekordfart och som på ett decennium har lyckats öka omsättningen från drygt 1 miljard kronor till nästan 35 miljarder. Jacob Gabrielsson är Piteå Science Parks spelexpert och lokal projektledare i Piteå för Arctic Game Lab som är norra Europas snabbast växande spelkluster.

Vad tycker du var det mest intressanta som presenteras i årets index?

Det är fantastiskt att branschen fortsätter att växa i rekordfart år efter år och att den i snitt växt med 20 procent årligen de senaste 10 åren. ”Kreativitet är det nya stålet” är ett citat som lyfts i indexet och spelbranschen håller på att bli vår nya basindustri. Även kul att branschen fortsätter satsa på att bli mer jämställd vilket den också blivit under de senaste åren.

Hur går det för spelbranschen i norra Sverige?

Sedan 2019 har branschen växt med 30 procent fler bolag och 241 personer har anställts i spelbranschen i Norrbotten och Västerbotten. Vi har dessutom numera 14 eftergymnasiala utbildningar utspridda inom olika yrkeskategorier på högskola, folkhögskola och yrkeshögskola med sammanlagt 600 studerande hösten 2021.

Vilka förutsättningar finns det för spelbranschen att växa i Piteå?

Förutsättningarna är goda, det finns ett stort intresse för att närma sig spelbranschen från både kreativa och kulturella företag men även de mer traditionella branscherna. Vi ser även att utbildningsaktörerna är intresserade av spelbranschen genom exempelvis Framnäs Folkhögskolas satsning på utbildningen ”musik- och ljudskapande för spel”. Det vi skulle behöva mer av är människor som vågar satsa på sina spelidéer och skapa studios för att utveckla spel. Och det är ett av fokusområdena som vi jobbar mycket med just nu inom Arctic Game Lab.

Hur gör jag om jag är intresserad av en karriär inom spelbranschen eller vill veta mer om Arctic Game Lab?

Eftersom spelbranschen är väldigt bred så försöker vi att hålla ett så brett utbud av aktiviteter som möjligt för att innehållet ska kännas så relevant som möjligt oavsett om du är/eller vill bli programmerare, game designer, investerare, grafiker, ljud-designer, storyteller och så vidare, eller är allmänt nyfiken på branschen. Så ett bra förstasteg är att delta på de aktiviteterna. På dessa aktiviteter får du även träffa många likasinnade och där kan det hända mycket magi.

Mer konkret så är det alltid ett bra tips att sätta sig in i spelmotorer och annan mjukvara som används till att skapa spel, kom till Nordsken och Arctic Game Week som är Norrlands spelfestival som arrangeras årligen i maj. Sen är du alltid välkommen att höra av dig till mig så tar vi en kaffe och pratar spel!

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2021-12-01

INSTÄLLT! Creative North Meetup – fotografduon Fond&Fond

Johanna & Magnus Fond tröttnade på Stockholmslivet i Södermalms hipsterkvarter och lämnade därför storstaden för ett friare och mer kreativt liv i Johannas hemstad Piteå.

2023-08-17

Två spännande utbildningar till företag i höst

I samarbete med Berghs School of Commucation erbjuder vi två spännande utbildningar till företag i höst, Facilitering och AI i kreativa processer.

2023-09-20

Goda insikter nr 1

Nu startar vi upp en serie av nyhetsbrev där vi kommer att dela med oss mindre av nyheter men mer av vår vardag och de insikter och reflektioner vi får i vårt arbete och i mötet med andra. Häng med! Prenumerera på brevet via vår sida på L…

Visa allt aktuellt