Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

31 maj 2018, Nyheter

Spiran #6 – Med skogen i tanken

I vår videoserie Spiran lyfter vi fram några av alla de fantastiska företag och entreprenör som sitter i parken. I del 6 möter vi Magnus Marklund, VD på RISE ETC, som forskar om förbränning och förgasning av biomaterial, samt solenergi.

ETC är en del inom RISE Bioekonomi som genomför forskning och erbjuder tjänster till näringsliv, akademi och samhälle. Fokusområde för forskningen är termokemiska omvandlingsprocesser och de tjänster som erbjuds kopplar huvudsakligen mot kompetenser inom områdena förbränning, förgasning, pyrolys, uppgradering och biomaterial.

RISE ETC sitter i Piteå Science Parks miljö på Industrigatan, granne med Smurfit Kappa Kraftliner. Här finns en unik testbädds- och forskningsmiljö inom området termokemiska omvandlingsprocesser. På platsen finns även LTU Green Fuels, en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntetgas och gröna bränslen.

– Piteå Science Park är en möjliggörare för att få en kreativ miljö att verka inom, tillsammans med såväl industri som akademi, säger Magnus Marklund. Piteå Science Park gör skillnad genom att koppla på vår verksamhet med samverkan med aktörer från näringsliv och samhälle.