Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

09 oktober 2019, Nyheter

Spiran #9 – Svevind möjliggör Europas största vindkraftpark

Bild på möte med Svevind.

I vår videoserie Spiran lyfter vi fram några av alla de fantastiska företag och verksamheter som sitter i parken. I del #9 får vi möta företaget Svevind Solution som sitter på Kunskapsallén 14, högst upp i Spiran-huset.

Svevinds affärsidé är att planera, utveckla och sälja landbaserade vindkraftsprojekt. De tar fram färdiga tillstånd för att etablera vindkraftsanläggningar och söker aktörer som är beredda att investera i dem.

Markbygden väster om Piteå blev aktuellt för etablering av vindkraft i mitten av 2000-talet, tack vare de goda vindförutsättningarna. Planen är att etablera Sveriges största vindkraftspark här med en vision att installera 1101 vindturbiner. Fullt utbyggt ska Markbygden generera ca 10 terawattimmar, vilket är 7 % av Sveriges behov och nästan lika mycket som Luleälven genererar idag. Elen som produceras i Markbyden kommer att försörja 400 000 hushåll i Sverige. Det motsvarar all el i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

– Jag tycker det är svinhäftigt att det sker i Piteå, säger André Sjöström, Driftchef på Svevind Solutions.
– Vi är med och bidrar till Sveriges omställning till grön energi och det känns jättebra.

Svevind har suttit på Piteå Science Park sedan 2010. För tre år sedan flyttade de högst upp i Spiranhuset där de nu har nästan hela våningsplanet efter att ha växt ur sina tidigare lokaler.

Här sitter ett härligt gäng med en bra mix på ålder och killar och tjejer, som har bred kompetens med allt från tillståndsprocessen till driftavdelningen.

– Det vi gillar med att sitta här är läget framför allt, internationella kunder har lätt att ta sig hit, vi har närheten till våra vindkraftparker, lokalerna är ljusa och trevliga, representativa, säger André Sjöström.

Se fler Spiranfilmer om våra entreprenörer och verksamheter här >>