Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

13 november 2017, Nyheter

Spiran – miljöpris för pappersmode

Bild på Gunnar Eikeland, VD på Sparbanken Nord.

Sparbanken Nord instiftar tillsammans med Piteå Science Park ett pris för hållbarhetsarbete som ska inspirera till miljötänk och cirkulär ekonomi. I juryn sitter bland andra Bea Szenfeld som designar papperskläder åt popartister såsom Björk och Lady Gaga.

– Vi vill premiera och sprida goda exempel på hur vi kan bidra till ett mer hållbart samhälle med minskad miljö- och klimatpåverkan samt ett långsiktigt hållbart samhälle ur ett socialt- och ekonomiskt perspektiv, säger Gunnar Eikeland, VD på Sparbanken Nord.

Årets tema är mode och det nyinstiftade Spiranpriset kommer att delas ut under konferensen BIOBASE i Piteå den 22 november. BIOBASE är en internationell konferens med fokus på cirkulär och biobaserad ekonomi som arrangeras av Piteå Science Park i samarbete med Näringsdepartementet och en rad nationella, regionala och lokala aktörer.

Det kommer att bli en unik tillställning, menar Piteå Science Parks VD Helena Karlberg.

– Spiranpriset kommer att delas ut under en kombinerad orgelkonsert och modevisning med modeller från universitetets danslärarutbildning som visar kreationer skapade av Smurfit Kappas papper Kraftliner, säger hon.

Under modevisningen kommer 10 modeskapare att tävla mot varandra. De har fått coachning av den kända svenska modeskaparen Bea Szenfeld som själv skapar kläder i papper åt popartister såsom Björk och Lady Gaga. Bea Szenfeld sitter i juryn för Spiranpriset 2017 tillsammans med bland andra Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket och Pauline Ström Gunnér, hållbarhetschef på Swedish Fashon Council.

– För att nå en hållbar framtid inom modebranschen krävs ett fokus på cirkulär design, nya affärsmodeller och att vi låter hållbart producerade biobaserade material ha en huvudroll. Därför är det extra kul att detta pris ges ut under konferensen BIOBASE, säger Pauline Ström Gunnér.

Priset är på 25 000 kronor och kommer att ges ut årligen med olika teman. Årets jury består i helhet av Bea Szenfeld, modeskapare, Pauline Ström Gunnér, hållbarhetschef Swedish Fashon Council, Lars Henriksson, VP Product Development Smurfit Kappa Paper Europe, Gunilla Nordlöf, generaldirektör Tillväxtverket, Birgitta Bergwall-Kåreborn, professor och prorektor LTU, Gunnar Eikeland, VD Sparbanken Nord och Helena Karlberg, VD Piteå Science Park.