Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Studio Acusticum får EU-pengar

I början av oktober blev det klart att Piteå Näringsfastigheter får tre miljoner kronor till Studio Acusticum. Pengarna ska användas till byggande att ”Svarta Lådan” (Black Box), en mindre lokal, vid sidan om den stora konsertsalen, som rymmer 150 åhörare.

BB kommer med sin flexibla scenlösning och möjligheten till orkesterdike att bli en spelplats för kammaropera, dans, nyskapande scenkonst, happenings och konserter i en rad olika genrer. Norrlandsoperan, NMD med sina fyra ensembler: Estrad Norr, Norrlandsoperan, Norrdans och Piteå Kammaropera är expempel på ensembler som idag har Piteå som spelplats men i Black Box kommer att få en lokal som är adekvat för deras behov. Black Box blir också en miljö som lämpar sig konsert- och dansarrangemang där konsertsalen känns för spatiös.

-Nu har vi fått totalt nio miljoner kronor från EU till konserthuset säger Stefan Lundmark, Piteå Kommuns EU-samordnare.

Det nya konserthuset kommer att anslutas till Musikhögskolan och Acusticum 4. Dagtid ska det användas i utbildningssammanhang och på kvällstid till konserter och allehanda evenemang. Enligt Roger Norén, producent på Musikhögskolan, ska Studio Acusticum ”bli ett skyltfönster och utgöra en viktig resurs för forsknings-, utbildnings- och konsertverksamheten vid Musikhögskolan i Piteå”. Studio Acusticum ska stå klart hösten 2007.