Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Studio Acusticum får orgel

En orgel kommer att byggas i Stora konsertsalen. Under våren 2012 ska bygget vara färdigt. I och med orgeln blir konserthuset komplett och verksamheten i Studio Acusticum utvecklas ytterligare. Instrumentet blir en värdefull tillgång för Piteås musikliv och norra Europa.

Orgeln blir en betydande mötesplats för forskning inom ljudteknik och musikalisk gestaltning och blir en naturlig del av Luleå tekniska universitets utbildningsområden musik och teknik. Studio Acusticum nyttjas flitigt av intilliggande Institutionen för musik och medier som har en av Europas mest högkvalitativa organistutbildningar på diplomnivå. Orgeln kommer att användas i utbildningen.

Att Stora konsertsalen i Studio Acusticum så småningom skulle prydas av en orgel fanns med i planeringen av byggnaden. Bakom körläktaren ovanför scenen finns ett utrymme avsatt för orgeln. Någon större förändring av lokalen behöver alltså inte göras. 
Den totala kostnaden för projektet beräknas till cirka 30 miljoner kronor och bland annat privata donationer står för finansieringen.