Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Bild på Roger Norén, konserthuschef på Piteå Science Park.

Studio Acusticum visar den digitala publiken samma omsorg som den fysiska

Möt människorna som jobbar på Piteå Science Park. Först ut är Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum.

Berätta vad gör du om dagarna i din roll som konserthuschef?

Rollen innebär främst att man är värd för ett av kommunens allra finaste varumärken och det känns både hedersamt och ansvarsfullt. Tillsammans med fantastiska och ännu mer operativa medarbetare ser vi till att bjuda på ett konsertutbud med bredd, höjd och djup.

Du har genomfört många konserter genom åren, har det varit på väg att gå åt skogen någon gång och hur löste ni det?

Ja åt skogen är det på väg jätteofta men med ett lösningsorienterat team så finns det oftast en plan B och plan C. Men visst kommer jag ihåg när vi 2010 gjorde första satellitsändningen till Folkets Hus och Parkers biosystem och den norska satellitmaskinisten störtar in kontrollrummet 5 min innan sändningsstart å skriker ”det är noe galt med parametrene”. 50 utsålda biografer satt redo att ta del av Studio Acusticums premiärsändning av Cirkus Cirkörs succéföreställning, Inside Out! När den första chocken lagt sig kunde teknikerna på plats redan minuten senare koppla över sändningen till den fibermotorväg som var förberedd hela vägen till Kaknästornet, å föreställningen kunde gå igång precis på klockslaget. Puh.

Studio Acusticum är en del av Piteå Science Park, vad finns det för fördelar med det?

Lösningen på framtidens stora utmaningar finns i mötet mellan olika typer av kompetenser och just olika kompetenser finns det gott om i Piteå Science Park. Här tror vi att kulturen kan spela en avgörande roll i mötet med andra sektorer.

Hur har pandemin påverkat er?

Drastiskt, som för hela kultursektorn. Dock har den inneburit om möjligt mer jobb än normalt. Studio Acustiums sedan länge ”digitala profil” har inneburit en enorm efterfrågan på våra tjänster och tekniska lösningar för att fortsatt kunna förmedla kulturupplevelser.

Hur ser ni på tiden efter pandemin, kommer vi komma tillbaka till konsertklimatet som var innan?

Mmm, tveksamt. Det kommer att ta tid, å framförallt är det kämpigt för kulturarbetarna i många led. Dom lider svårt och vi är givetvis oroliga. Utan ”det fria kulturlivet” är vi på konserthuset ingenting.

Vad tycker du är det viktigaste som Studio Acusticum tillför Piteå som stad?

Attraktivitet.

På vilket sätt bidrar ni till kulturscenen i norra Sverige?

Kanske är Studio Acusticum den viktigaste musik- och mediahuben i norra Sverige. Här forskas det genom Luleå tekniska universitet och här verkar Norrbottensmusiken med sina spetsensembler. Konserthuset är också hemmaplan för Dans i Nord och Erik Westbergs Vokalensemble. Här levererar vi såväl på plats som digitalt och visar den digitala publiken samma omsorg som den fysiska.

Vad är det bästa med att jobba på Piteå Science Park och Studio Acusticum?

Kollegorna.

Vill du veta mer om Piteå Science Park?

Piteå Science Park arbetar nära forskningsinstitut och akademi för att driva utvecklingen av Piteås starka profilområden: kulturella och kreativa näringar, cleantech och högteknologiska material. I bolagets tre verksamheter inkubatorn, innovationsarenan och konserthuset möts olika perspektiv och kompetenser för att generera nya idéer, lösningar och upplevelser som gör Piteå och norra Sverige starkare och intressantare.

Fotograf: Jens Ökvist