Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

27 april 2018, Nyheter

Sveriges första makerspace för kompositindustrin byggs i Öjebyn

Bild på Ulf Westerberg, innovationsledare på Piteå Science Park.

I Öjebyn utanför Piteå byggs Sveriges första industriella makerspace för kompositindustrin, Swedish Composite Innovation Cluster.

Just nu byggs en robotcell som består av två industrirobotar som alla inom industri och forskning är välkomna att använda för att utveckla nya produkter eller tillverkningsprocesser. Det är första steget i att bygga en öppen test- och demonstrationsmiljö för utveckling inom komposittillverkning.

Huvudman för projektet är Piteå Science Park som fått EU-finansiering för att bygga ett kompositkluster, Swedish Composite Innovation Cluster. Åtta företag är med i det nya klustret, tillsammans med forskningsinstitutet Swerea Sicomp.

– Det viktiga är att etablera en innovationsmiljö och hitta samverkansformer mellan företagen. Vi ska nyttja de totala resurserna som finns i klustret, säger Ulf Westerberg, affärsutvecklare på Piteå Science Park.

ABB Composite störst i kompositkluster

Den största medlemmen i klustret är ABB Composite, som sedan etableringen av Asea Plast i Öjebyn för 50 år sedan, varit en viktig del av näringslivet i Piteå och Öjebyn.

Förutom de mindre regionala företagen i klustret vänder man sig till industriföretag som är intresserade av att tillverka produkter eller komponenter i komposit. Klustret välkomnar också forskare att pröva teknik och processer. Men det ska vara på industriell nivå.

– Vi vill jobba med kompositer för industriella tillämpningar, det handlar alltså inte om badtunnor och pulkor. Det ska vara en industriellt relevant miljö, med nära till kommersialisering

Fordonsindustrin viktig målgrupp

Den viktigaste målgruppen nu är fordonsindustrin. Där finns ett stort intresse för att göra fordonen ännu lättare. Eftersom tekniken med presshärdat stål inte kan drivas så mycket längre för att minska vikten på bildelarna, är användande av kolfiber en naturlig utveckling, eller kombinationen presshärdat stål och kolfiber.

– För att göra fordonen ännu lättare så måste man använda kolfiber. Vi har etablerade kontakter med Volvo Cars och Scania, säger Ulf Westerberg.

Just nu sätts två projekt upp.

Dels ett projekt där hybridprodukter av kolfiber/höghållfast stål ska utvecklas för fordonsindustrin.

Det andra är ett projekt inom ABB Composite för att möta en kundförfrågan som bolaget fått.

Många tillämpningsområden för kompositer

– När tekniken finns på plats i fordonsindustrin är den lätt att föra över på andra delar av industrin där man behöver lätta, styva och starka produkter, säger Ulf Westerberg.

Ett tänkbart tillämpningsområde är produkter som motorsågar och röjsågar.

Planen är att få uppdrag eller ”utmaningar” och sätta ihop dreamteam med de kompetenser och resurser som finns i klustret.

Ett stort steg på ett par års sikt är att etablera en stor öppen test- och demomiljö för serieproduktionen. En miljö som ska likna en produktionslinje i industriell miljö. I den ska ingå en press för att tillverka komponenter i komposit.

Finansiärer av Swedish Composite Innovation Clusterär EU, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Piteå kommun, Piteå Science Park, Piteå näringsfastigheter, Tillväxtverket, komposit-företagen.

Kompositklustret  i Öjebyn har totalt cirka 250 anställda i de deltagande företagen.

Ett makerspace är helt enkelt ett rum för skapande. Där ska hen kunna komma och arbeta på ett projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. Verksamheten är dynamisk och formas efter de personer som använder utrymmet och efter de behov som uppstår.