Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

25 oktober 2012, Nyheter

Tankar efter körkonventet 2012!

Den 5-7 oktober 2012 genomförde föreningen Sveriges Körledares sitt årliga konvent på Acusticum i Piteå. En musikalisk resa jorden runt med bl.a Musikhögskolans kammarkör, Luleå Internationella Kör, Arctic Light, Piteå Musik- och Dansskolas ungdomskör, Prisutdelning – Årets körledare och Årets barn- och ungdomskörledare.

Vi bad Erik Westberg (som varandes primus motor) att summera sina intryck och erfarenheter från Körkonventet.

Spontant, hur kändes det?

– Det var en fantastisk känsla att få inbjuda körvänner från när och fjärran till Acusticum och Musikhögskolan i Piteå. Den miljö som finns i och kring Acusticum med en väl utbyggd infrastruktur och musikalisk miljö, är att vistas i en kreativ mylla. Jag tror att konventsdeltagarna kände detta under helgen.

Fanns det några speciella seminarier eller konserter som du vill lyfta fram?

– Seminariet där vi gjorde en körresa “Jorden runt på 80 minuter” i olika tidszoner och kontinenter gav mersmak. Körsång är verkligen ett allomfattande och mänskligt uttryck. Ett behov som vi alla bär inom oss. De många livekonserter med bland andra Arctic Light, Internationella kören och Quinnokören, visade bredden på vad körsång innebär. Det var också mycket spännande att få uruppföra verk av B Tommy Andersson, Kajsa Lindgren och Jan Sandström. Och Norrbotten NEO – vilka otroligt bra musiker de är!

Vad kan ett körledarkonvent av detta slag ge för effekter i framtiden?

Först och främst har våra kollegor och musikvänner i landet fått en insikt om vad vi gör och kan göra i den norra delen av Sverige – projekt som har internationell bäring. Nyfikenheten och intresset av musikskapande i den norra regionen ökar. Ingenting är omöjligt. Mottot “Vi tar Sverige till Piteå och Piteå till världen” blev just den succé vi hade hoppats på.

Vi tackar Erik och Föreningen Sveriges Körledare för ett trevligt och mycket uppskattat arrangemang, och ser fram emot fler musikaliska möten framöver.