Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Testplats Piteå, framtidens mediaplattform

EU:s mål 1 har tagit beslutet att vara delfinansiärer i uppbyggnaden av en ny testverksamhet i Norrbotten. Biltest, militär testverksamhet och rymdverksamheten i Kiruna har redan satt ett högteknologiskt Norrbotten påkartan. Nu kommer även Piteå med på testkartan.

I Piteå ska Testplatsen knyta samman TV, Internet, mobila tjänster etc. vilket kommer att skapa nya affärsområden och tjänster.

Piteå ska, med bas i den utveckling som sker vid LTU/Musikhögskolan och Acusticum, inom ett par år inta en Europeisk tätposition och bli en utvecklingsnod för kommersiell mediatestverksamhet. Testplats Piteå kommer att bidra till att Musikhögskolan kommer in i nya kommersiella samarbeten vilket i sin tur kommer att förstärka vår forskning och våra utbildningar.

– Satsningen på Akademiskt Mediacentrum kommer in i nya sammanhang och jag tror att även våra musikutbildningar kommer att få stora fördelar av nysatsningen. Världen frågar idag efter kvalitetshöjning då det gäller innehåll och substans i produktionerna. Där ligger vi i topp redan idag, säger Christer Wiklund, prefekt vid Musikhögskolan i Piteå.
– Redan idag finns intressenter från mediabranschen som tecknat letter of intent för att få vara med när framtidens mediaplattformar skapas. Kombinationen av teknik på världsnivå och en konstnärlig akademi är Piteås recept för att ta täten i utvecklingen av nya medianivåer.

Förutom Eu:s mål 1 finns även LTU/Musikhögskolan, Piteå Kommun och länsstyrelsen med som finansiärer i Testplats Piteå som startar med en budget på 8 700 000 kr för 2005 och 2006. Utöver denna grundbudget kommer även ekonomiskt tillskott från de företag som kommer att använda Testplats Piteå som utvecklingsplattform.