Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

10 juni 2019, Nyheter

The Great Northern vinnare av Spiranpriset

Bild inifrån innovationshuset The Great Northern i Skellefteå.

I konkurrens med Naturrum Laponia och Wingårdh Arkitektkontor, Stadsbergets parkeringshus och White Arkitekter, samt Morö backe skola och MAF Arkitektkontor kammade The Great Northern och Collage Arkitekter hem årets Spiranpris. Priset delades ut under BIOBASE, en internationell konferens i Piteå med fokus på cirkulär och biobaserad ekonomi.

Bakom Spiranpriset på 50 000 kronor står Sparbanken Nord och Piteå Science Park. Syftet är att inspirera till miljötänk och cirkulär ekonomi.
– Vi är så glada att ni uppmärksammat The Great Northern. Projektet var ett nära samarbete mellan Collage Arkitekter, hantverkare och Skellefteå industrihus. Konceptet grundades i en önskan om ärliga, hållbara material som skulle vara lätta att bearbeta för hantverkarna, lokala producenter och snabba leveranser. Limträ, plywood, synlig OSB samt värmebehandlad ask och furu löper som en röd tråd genom de tre byggnadskropparna. Vi ser utmärkelsen som ett kvitto på vårt arbete och vill med stor ödmjukhet tacka för detta fina pris, säger arkitekten Daniel Flimel.

Vinnarmotiveringen lyder: ”Användning av trä i konstruktion, på fasader och interiört, gör en byggnad hållbar i ett långsiktigt perspektiv. Trä som material ger oändliga möjligheter, det är ärligt, formbart och ger ett vänligt intryck. Vinnaren av årets Spiranpris har designat och skapat en estetiskt attraktiv och välfungerande byggnad genom att använda trä som betydelsefullt material både exteriört och interiört. Återanvändning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader har kompletterats med ett nytt väldesignat och elegant stycke arkitektur genom att, på ett mycket estiskt vis, ta upp former från de äldre husen och använda trä i en synlig konstruktion. Trä har också använts på interiöra ytskikt och platsbyggda möbler på ett elegant sätt. De gamla husen är renoverade i en behagfull stil med hänsyn till befintlig arkitektur och interiör.”

De vinnande arkitekterna bakom The Great Northern – Lina Persson Holmgren och Daniel Flimel vid Collage Arkitekter i Skellefteå, här tillsammans med Spiranprisets jury.