Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Tystnad. Tagning. Jag saknar dig

I dagarna flyttade inspelningen av långfilmen ”Jag saknar dig” in i Acusticum. Mitt i det hektiska inspelningsprogrammet fick vi möjligheten att sticka emellan med en intervju. Det var en märkbart nöjd och imponerad Anders Grönros vi mötte.

– Här på Acusticum finns en spännande och kreativ atmosfär, menar filmens regissör Anders Grönros.

Ett konstaterande hela inspelningsledningen tagit fasta på. I filmen görs bland annat en rad statistroller av studenter samt en låt i filmen är specialskriven och framförd av rockmusikerutbildningen. I en förlängning hoppas Anders att det redan påbörjade samarbete kan utmynna i ett fortsatt utbyte mellan filmteamet, Musikhögskolan och Acusticum.

– Kopplingen mellan Acusticum och Musikhögskolan är högst intressant, säger Anders nyfiket.

Lokalt stöd

Under totalt 50 dagar kommer inspelningarna att pågå. Ett hektiskt arbete, långa arbetsdagar och mycket som ska klaffa. Att lyckas med en produktion av denna omfattning underlättas med hjälp och stöd utifrån. Hela filmteamet är mer än nöjda med Piteå som inspelningsort och det mottagande man upplevt redan från starten av planerings- och inspelningsarbetet.

– Allt har fungerat oerhört bra. Här råder en positiv och hjälpsam stämning, konstaterar Anders nöjt.

PNF har ställt upp med att låna ut ändamålsenliga lokaler. Bland annat är själva navet för inspelningarna, produktionskontoret, placerat i PNF:s lokaler på Hedens Industriområde.

– Där har vi arbetsrum, förvaring av kläder och all scenografi. En lösning som är helt perfekt och underlättar arbetet väsentligt för oss, menar Anders.

Världspremiär i Piteå

Filmen är planerad att vara klar för premiärvisning under hösten 2010. Och visst kommer Piteå att stå i centrum även då.

– Att filmens världspremiär går av stapeln i Piteå är självklart, avslutar Anders.

Fler filmer

Även om ”Jag saknar dig” är den första långfilmen som spelas in i Piteå och på Acusticum, måste Arvidsjaurregissören Patrik Eklunds filminspelningar nämnas. Under tidigare år har han spelat in två uppmärksammade kortfilmer på Acusticum – ”Istället för Abrakadabra” och ”Situation Frank”. Den sistnämnda blev dessutom nominerad i Cannes, filmfestivalernas filmfestival.

Mer information

Följ filminspelningen via filmteamets blogg