Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

16 september 2013, Nyheter

Upplevelseproducent tog fram Icehotels sommarkoncept

Bild på Elin Janum.

Här är budgeten, nu har du fria händer. De orden mötte Elin Janum när hon började sin traineetjänst på Icehotel i Jukkasjärvi. Resultatet blev ett äventyrspaket för sommarturister.

Välplanerad. Så kan man beskriva Elin Janum. När det var dags att avsluta studierna i Upplevelseproduktion vid Luleå tekniska universitet var hon höggravid. Bara två dagar efter examen födde hon sitt andra barn. Efter några månaders föräldraledighet tog hon med sig hela familjen och flyttade till Jukkasjärvi för att börja sin traineetjänst hos Icehotel.

Att det finns ett ishotell i Jukkasjärvi är känt över hela världen. Men att de också tar emot sommarturister vet inte lika många. Elin Janums uppdrag var att vara leda projektet med att ta fram ett äventyrskoncept för sommarturismen. Och traineetiden drog igång med en rivstart.

– Min chef sa “Här är budgeten, nu har du fria händer”. Det var väldigt mycket ansvar på en gång. Jag har lärt mig otroligt mycket tack vare det, säger Elin Janum.

Den tio månader långa traineetiden resulterade i Torne River Adventure Center, TRAC, som hade premiär i somras. Besökarna kan nu cykla cross country, åka zip- och linbanor, paddla stående på surfbräda och fiska. Forsränningen som funnits med sedan 1970-talet är också en viktig del i äventyrspaketet.

– Vi har haft temaveckor med yoga och wellness. Vi har serverat mat på vår midnattssolveranda och vi har haft grillkvällar i lappkåtor, säger Elin Janum.

Utbildningen i Upplevelseproduktion gav henne en grundtrygghet i sin yrkesroll. Kursen i projektledning var skön att ha med sig. Men även presentationsteknik och hur hon med värdskap kunde få alla att känna sig uppskattade har varit viktiga arbetsredskap.

– För mig var det viktigt att ta in idéer från alla i personalen. Mitt projektledaruppdrag var tio månader. Nu när jag inte jobbar kvar ska projektgruppen och personalen jobba vidare med TRAC och då måste alla känna sig delaktiga, säger Elin Janum.

Traineetiden är slut, men Elin Janum hoppas på att kunna fortsätta att jobba ihop med Icehotel. Hon är nyanställd på Luleåbaserade produktionsbolaget [å:t kotyr]. Där ska hon jobba med projekt och events. Erfarenheten och kontaktnätet från Icehotel tar hon med sig.

– Icehotel är ett väldigt känt varumärke. Med den erfarenheten känner jag mig trygg i rollen som projektledare och upplevelseproducent, säger Elin Janum.

Läs mer här