Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

13 juni 2019, Nyheter

Välbesökt konferens med skogen i fokus

Bild på besök till SCA:s sågverk under konferensen BIOBASE.

Konferensen inleddes med invigningsmiddag på 2KöK Acusticum under måndagskvällen. På plats delades hållbarhetspriset Spiran ut till byggnaden The Great Northern och Collage Arkitekter i Skellefteå. Därefter fylldes Stora Salen i Studio Acusticum med orgelmusik av organisten Gary Verkade, följt av skönsång av årets Talangvinnare Micke Holm och bandet Storstryk. Värd för kvällen var SCA – tillika Micke Holms arbetsgivare.

Tisdagen började med studiebesök i Lindbäcks nya husfabrik för flerfamiljshus. På Haraholmen fick alla deltagare genom sex olika stationer ta del av innovativa projekt och satsningar som alla har sin bakgrund i skogen. Därefter delades deltagarna upp i två grupper – ett träspår och ett kemikaliespår. Beroende på val av inriktning fick konferensgästerna besöka SCA eller Smurfit Kappa samt ta del av en tur ut i skogen. Två som valde SCA:s träspår var Pooja Yadav och Dalia Yacout.

– Det bästa med konferensen har varit besöket i skogen och på SCA:s sågverk. För mig som arbetar inom akademin är det en intressant och lärorik kontrast, säger Poojah Yadav vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

– För mig var det första gången som jag besökte en gallringsplats i skogen. Det var kul få att se skogsmaskinerna arbeta trots att vi höll på att bli uppätna av myggen. Jag är också glad över att vi fick se renar på vägen ut till skogen! Det gjorde upplevelsen ännu mer exotisk, säger Dalia Yacout vid Umeå Universitet.

Pooja Yadav och Dalia Yacout.

Tisdagen avslutades med middag på 2Kök Nolia där värdarna Smurfit Kappa bland annat bjöd på en uppvisning av ett traditionellt midsommarfirande. På plats delades ett designpris ut till en inredningsdetalj helt tillverkad i papper. Det vinnande bidraget framröstades av konferensdeltagarna och bestod aven lampa och en rumsavdelare skapad av Monika Norén vid Sunderby folkhögskola.

Onsdagen startade med föreläsningar på Studio Acusticum. De ämnen som diskuterades var bland annat framtidens förpackningslösningar, hållbara materialval och biobaserat flygbränsle. Deltagarna serverades ett smörgåsbord av olika ämnen och perspektiv på den skogliga värdekedjan. Några av talarna var Maria Wetterstrand, CEO Miltton Purpose, Pavan Sukhdev, CEO GIST Advisory and Goodwill Ambassador of UN Environment och Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna.

– Biobase har varit en enormt välarrangerad och fullspäckad konferens. Jag har lärt mig mycket och är just nu full av nya intryck, sammanfattar Carina Håkansson.

Att det varit en fullspäckad konferens kan de flesta konferensdeltagare hålla med om.

– Det har varit en intensiv och lärorik konferens som verkligen har visualiserat hela den skogliga värdekedjan. Mixen mellan att både besöka företag och ta del av föreläsningar har visat på många spännande innovationer och utvecklingsområden. Från Biobase tar jag med mig att det finns en enorm potential i att ta tillvara skogen och dess sidoströmmar, säger Linda Larsson, Skogsindustrierna/BioInnovation.
– Det bästa med BIOBASE har varit att få följa skogens resa från planta till färdig produkt och alla viktiga steg däremellan, säger Peter Eriksson, Baronselets Gourmetprodukter.
– Jag är imponerad över att vi gör det här tillsammans – industrin, akademin och politiken. Alla har gått samman för att göra det här möjligt och då blir det också så här bra, säger Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park som arrangerade konferensen Biobase tillsammans med flertalet lokala, regionala och nationella aktörer.

Statssekreterare Emil Högberg invigningstalade.