Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

24 oktober 2012, Nyheter

Välkommen till Dokumentärfilmsdagen 8 november!

Bild på Björn Fävremark.

”Eric Forsgrens dokumentärfilmpris” kommer i år att delas ut på Acusticum i Piteå. den 8 november. Det är femte året av tio som Eric Forsgren delar ut 100 000:- till en framstående dokumentärfilmare. Bland tidigare vinnare kan nämnas Björn Fävremark (bilden) som gjort en uppskattad dokumentär om musikern Håkan Hellström, Tom Alandh, Ylva Hemstad Åsa Blanck och Johan Palmgren.

Prisutdelningen sker i samband med ”Dokumentärfilmsdagen” som arrangeras av Musik Ljudteknik och Medier vid LTU i Piteå i samarbete med Acusticum. Under dagen bjuds det på intressanta föreläsningar från personerna bakom några av Sveriges mest omdiskuterade dokumentärfilmer.

  • Maud Nycander – Regissör bakom den bioaktuella filmen Palme, som handlar om Olof Palme’s liv och hans tragiska öde.
  • Fredrik Gertten – Skapare av filmerna Bananas!*, en film om hur det stora fruktföretaget Dole utnyttjat sina arbetare, samt uppföljaren Big Boys Gone Bananas, som berättar om det efterspel som följde den första filmen.
  • Vinnaren av ”Eric Forsgrens Dokumentärfilmpris 2012” kommer att berätta om sitt arbete och sina filmer.
  • Eric Forsgren ger en föreläsning om sitt arbete med filmproduktioner som har publicerats för svenska folket under TVs framväxt på 50 och 60 talet.

 

Följ dokumentärfilmsdagen på facebook.

Om arbetet bakom Dokumentärfilmsdagen

Dokumentärfilmsdagen arrangeras i samarbete med Filmpool Nord, Sparbanken Nord och Piteå kommun. Lars Hallberg KAM och projektledare för ”Dokumentärfilmdagen” arbetar tillsammans med studenter från Upplevelseproduktionsprogrammet och TV-produktionsprogrammet och representanter för Acusticum och konserthuset Studio Acusticum. Just nu planeras dagen där vi hoppas få dans och musikinslag varvade med goda föreläsningar.

Hela dagen är öppen även för allmänheten och alla hälsas välkomna!

Om Dokumentärfilmspriset och Erik Forsgren

Dokumentärfilmpriset instiftades 2008 av den legendariska TV- och dokumentärfilmsproducenten Eric Forsgren, som då beslutade att avsätta 1 miljon kronor till ett pris som skulle delas ut under tio år.

Erik Forsgren var den först anställde vid Sveriges Radio som fick i uppdrag att spegla Norrland för svenska folket, från i slutet av 50 talet och framåt. Att priset delas ut vid Acusticum i Piteå är resultatet av ett samarbete mellan Forsgren och Sam Nilsson, där syftet har varit att lyfta fram den renodlade dokumentärfilmen från sin ibland undanskymda plats inom film och television.