Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

21 juni 2017, Nyheter

”Vi får inte bara snacka och bygga ett luftslott”

Bild på Daniel Gustafsson.

Den svenska spelindustrin omsätter miljarder varje år och nu ger sig Piteå in i matchen med sitt starkaste kort – nämligen musik och ljud.

– Piteå har en spännande roll att spela i branschutvecklingen, vi har en enorm kompetens och unika förutsättningar när det gäller musik och ljud, och staden är stark inom kulturella och näringar, vilket är viktiga komponenter i spel. Utan kreativitet och bra ljud blir spelen dåliga, säger Daniel Gustafsson, nyanställd affärsutvecklare på Piteå Science park med fokus på att utveckla spelindustrin i Piteå med omnejd.

Daniel kommer in med ett stort driv för utveckling och med en kreativ bakgrund som entreprenör, musikproducent och en intensiv och lärorik resa som marknadsansvarig på Leos Lekland som är Nordens största leklandskedja.

– Leos har alltid haft ett extremt driv och en utvecklingsvilja som jag tar med mig i min nya roll. Piteå Science Park kommer att jobba strategiskt och långsiktigt för att bygga denna nya bransch, men också väldigt handlingskraftigt. Vi får inte bara snacka och bygga ett luftslott, säger Daniel Gustafsson.

13 miljarder per år är vad den svenska spelindustrin omsätter årligen och tillväxten ligger på ofattbara 40 %. Det innebär att vart tionde spel som säljs i världen tillverkas i Sverige. Piteå är med i satsningen Arctic Game Lab vars syfte är att etablera en spelbransch i Norrland då endast 3 % finns i norra Sverige i dagsläget. Arctic Game Lab är en satsning som initierades av Skellefteå Kommun men som nu har uppbackning av Piteå, Luleå, Boden och Umeå. Syftet är att göda spelbranschen i norra Sverige så att vi får fram fler solskenshistorier om spel som säljs till Microsoft för 2.5 miljarder dollar såsom svenska Mojangs spel Minecraft.

– När det händer igen vill vi att företaget sitter i Piteå och har 50 anställda på sitt kontor samt 200 speltestare och underleverantörer ute på norrländska landsbygden och företaget inte funderar en sekund på att flytta verksamheten till Stockholm eftersom att förutsättningar är så optimala här, säger Daniel Gustafsson.

I Piteå finns billiga och bra lokaler, inga köer, snabbt fiberbredband och en vacker, kreativ miljö att bo och verka i. I Piteå finns även Musikhögskolan och forskningsinstitutet RISE Interactive som forskar på design och ljud. Dessutom har Piteå ett konserthus med akustik i världsklass, Studio Acusticum.

– Piteå är inte bara ”staden man kommer hem till” såsom stadens slogan lyder, det är staden som i framtiden är bäst på musik och ljud till spel i världen och hit kommer man för att jobba med eller starta spelföretag. Jag tycker om att slänga mig med uttrycket ”Piteå är Sveriges Hollywood”, vilket säger en del om ambitionsnivån, avslutar Daniel Gustafsson.