Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

03 februari 2017, Nyheter

Vinnaren av Sveriges största dokumentärfilmspris är Bosse Lindqvist

Bild på Bosse Lindqvist.

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris, Sveriges största dokumentärfilmpris, tilldelas Bosse Lindqvist för sitt arbete med Exprimenten. En dokumentärserie i tre delar om Karolinskas världsberömde forskare och kirurg Paolo Macchiarini.

Med juryns motivering:

Bosse Lindquist har i en rad uppmärksammade dokumentärer för både radio och tv utvecklat en personlig berättarform som engagerar en stor publik. I dokumentärserien Experimenten lyckas han förena ett gediget journalistiskt arbete med ett dokumentärt berättande i världsklass. Med envishet och utan kompromisser ger han i Experimenten inte bara en bild av en fuskande läkare och forskare utan avslöjar också en akademisk kultur där prestige och äregirighet i värsta fall kan få ödesdigra konsekvenser för enskilda människor.

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris utdelas för nionde året. Prissumman på 100 000 kronor är det största inom dokumentärfilm i Sverige.Eric Forsgren är en av Sveriges främsta dokumentärfilmspionjärer. Han var den första från Sveriges Radio som fick i uppdrag att spegla Norrland för svenska folket i slutet på 1950-talet, då TV startade sin verksamhet i Sverige. År 2008 beslutade han sig för att avsätta 1 miljon kronor till priset som skall delas ut varje år i tio år.

Så här säger Eric Forsgren om motivet till priset:

Jag vill under de kommande tio åren ge ett årligt pris till en svensk dokumentärfilmare som genom ett eller flera TV-program visat prov på en extraordinär skicklighet och inlevelse. Att med video- eller filmkamera och ett personligt engagemang skildra en verklighet utan att förvanska eller på annat osant sätt tillrättalägga faktiska förhållanden, bör enligt min mening vara den primära uppgiften för en dokumentärfilmare och det främsta kriteriet för en nominering till priset. Att låta prisutdelningen ske i Piteå är naturligt eftersom det ligger i mittpunkten av mitt tidigare verksamhetsområde och då Piteå i dag framstår som en av de viktigaste noderna för den akademiska etermedieutbildningen i Sverige.

Juryn:

Charlotte Hellström, projektledare SVT Dokumentär

Lars Säfström, regissör och producent

Åsa Blanck, dokumentärfilmare, ljudtekniker och filmproducent

Tom Alandh, journalist och dokumentärfilmare