Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

02 september 2021, Nyheter

Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning – finns nu i Piteå

RISE nya testbädd för hållbar komposittillverkning är unik i sitt slag och en viktig komponent i industrins omställning.

Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning

Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning – finns nu i Piteå

Testbädden kompletterar och stärker övriga hållbarhetsdrivna industrisatsningar i norra Sverige, såväl inom batteritillverkning som hållbart stål, men även rymd- och testverksamhet. Anläggningen ger företag och forskare helt nya möjligheter att testa och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser för framtiden.

Anläggningen ger företag och forskare helt nya möjligheter att testa och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser för framtiden. Hjärtat i testbädden utgörs av en servohydraulisk press från den svenska tillverkaren AP&T. Den 160 ton tunga pressen är framtagen specifikt för högvolymstillverkning av fiberkompositer, har en presskapacitet på 1200 ton och är digitaliserad för att kunna följa tester och ta del av utfall på distans.

Intresset för den nya testbädden är stort både nationellt och regionalt och både från producerande företag och underleverantörer inom till exempel fordonsindustrin.

Läs mer om satsningen:

https://www.ri.se/sv/test-demo/testbadd-for-hallbar-komposittillverkning

https://www.ri.se/sv/berattelser/ny-testbadd-for-en-mer-hallbar-fordonsindustri

Faktaruta testbädden

Testbädden för hållbar komposittillverkning ger möjlighet att utveckla och verifiera tillverkningen i en industriell och automatiserad miljö. Den är värdefull för materialomställningen i stort och inte minst för fordonsindustrin där en ökad användning av fiberkompositer kan bidra till lättare och energieffektivare bilar med minskat klimatavtryck. Testbädden innefattar hela kedjan, från råmaterial till fiberlindning, SMC/prepreg (investering i ny utrustning på gång), press och formning, trimning och kvalitetskontroll. Testbädden ger dessutom värdefull input och data till den simuleringsdrivna designprocessen, vilket är nyckeln till att implementera hållbara kompositer i industrin.

Den totala investeringen i testbädden är ca 40 MSEK varav 20 MSEK utgörs av den servohydraulisk pressen där samarbetspartners och medfinansiärer är SWE-CIC som drivs av Piteå Science Park, Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Sparbanken Nord, Längmanska Företagarfonden.

Faktaruta kompositklustret SWE-CIC

Under närmare 50 år har det byggts upp ett kluster av kompositföretag i Öjebyn utanför Piteå, och sedan närmare 30 år har forskningsinstitutet RISE varit verksamma där. Den samlade kompetensen och de resurser som finns på området, är på många sätt unikt i Sverige. Företagen tillverkar såväl standardiserade produkter i höga volymer som specialtillverkade produkter i små serier. För att bevara och utveckla kunskapen och resurserna som byggts upp under så lång tid, bildades 2017 Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC). SWE-CIC består idag av nio verksamma partners, inklusive RISE.

Fotograf: Anders Westergren

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-09-03

ForskarFredag i Piteå 2024

Nu är det snart dags för årets upplaga av ForskarFredag – veckan som vill få dig att upptäcka hur spännande forskning är.

2024-06-18

Perspectives – Energiförsörjning för en hållbar utveckling

24-09-11. Välkommen till Perspectives! En årligen återkommande konferens- och eventserie vid Umeå universitet som utforskar olika perspektiv på aktuella ämnen. I år är temat: Naturresurserna och den hållbara utvecklingen. Umeå universi…

2024-07-05

Vi söker en innovationsledare/projektledare

Vill du bidra till att göra Piteå och norra Sverige starkare och intressantare? Vill du arbeta med innovation inom bland annat cleantechområdet? Nu söker vi dig som vill förstärka vårt team som innovationsledare/projektledare.

Visa allt aktuellt