Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

11 november 2021, Nyheter

”Att musikhögskolan låg vägg i vägg med ett fantastiskt konserthus skapade möjligheter som blev helt avgörande för mig”

Lär känna några av Campus Piteås alumner. Först ut är Johannes Pollak som studerade komposition på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet mellan år 2013 och 2019. Idag jobbar Johannes som orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm.

Johannes Pollak, alumn från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet är idag orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm

Hej Johannes!👋

Berätta kort om dig själv.

Jag heter Johannes Pollak, är 28 år gammal och jobbar orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm.

Vad studerar/studerade du på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet?

Jag studerade komposition mellan 2013 och 2019, först en kandidat och sedan master.

Högskolan ligger i samma hus som konserthuset Studio Acusticum, vilka möjligheter har det skapat för dig under din studietid?

Att musikhögskolan låg vägg i vägg med ett fantastiskt konserthus skapade möjligheter som blev helt avgörande för mig. Jag fick chansen att under studietiden börja jobba som producent för en festival samt en påkostad produktion av Carmina Burana. Att som student ta steget ut i en professionell värld kan nog ofta vara svårt men konserthuset Acusticum blev för mig en perfekt brygga ut i arbetslivet.

Vad är/var det bästa med utbildningen?

Utan tvekan lärarna såklart! Den enorma mängd kunskap och kompetens som presenterades för mig som student är något jag fortfarande går igenom och lär mig av. Jag minns lektioner i komposition där jag och en studiekamrat undervisades av både Jan Sandström och Fredrik Högberg samtidigt. Ofta var de både överens om att musiken jag gjort behövde förbättras men de förde en intensiv debatt om hur detta bäst skulle göras. Jag har aldrig innan – och kommer sannolikt aldrig efter – lära mig mer än jag gjorde under dessa lektioner.

Hur är det att plugga i Piteå?

Det är underbart att studera i Piteå för du får verkligen chansen att helt gå in i dina studier. Kombinationen av musikhögskolan och konserthuset Acusticum skapar en unik miljö som jag är oändligt tacksam över att jag fick vistas och utvecklas i.

Staden i sig är också mysig och lagom stor i det att den erbjuder mycket men aldrig tar tid ifrån dig. Inga långa resor i kollektivtrafik som tröttar ut dig och får dig att tappa fokus på studierna.

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag som orkesterproducent på Folkoperan i Stockholm. Jag är så otroligt tacksam över att jag fick chansen att jobba som producent redan i Piteå, dels vid Acusticum men också för Erik Westbergs Vokalensemble. Jobbet som orkesterproducent kan beskrivas som mycket roligt men stundtals väldigt stressigt för att uttrycka sig milt. Det jag lärde mig i Piteå är helt avgörande för allt jag gör i mitt arbete.

Parallelt med jobbet på Folkoperan försöker jag hinna med att komponera så mycket så möjligt. För några veckor sedan hade min första opera premiär, kammaroperan De som kom över havet.

Om du tar ifrån tårna, vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

På många sätt har jag verkligen mitt drömjobb just nu… men om jag nu måste ta i från tårna så är drömjobbet att skriva en helaftonsopera åt någon av Sveriges stora operahus!

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-06-18

Perspectives – Energiförsörjning för en hållbar utveckling

24-09-11. Välkommen till Perspectives! En årligen återkommande konferens- och eventserie vid Umeå universitet som utforskar olika perspektiv på aktuella ämnen. I år är temat: Naturresurserna och den hållbara utvecklingen. Umeå universi…

2024-07-05

Vi söker en innovationsledare/projektledare

Vill du bidra till att göra Piteå och norra Sverige starkare och intressantare? Vill du arbeta med innovation inom bland annat cleantechområdet? Nu söker vi dig som vill förstärka vårt team som innovationsledare/projektledare.

2024-05-29

Lunchföreläsning: Hållbara drivmedel i norr och kopplingen till det framtida energisystemet i Norrbotten

Energisystemets omställning för att möta den gröna industrialiseringens behov är en brinnande fråga. Tillgången till energi påverkar förutsättningarna för befintliga och kommande etableringar och det påverkar hela energiområdet – pr…

Visa allt aktuellt