Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

17 november 2021, Nyheter

”Piteå ger verkligen ett guldläge att djupdyka i sitt studieämne tillsammans med andra studenter”

Möt Linda ”iro” Näsström som studerade Ljudteknikerprogrammet i Piteå mellan år 2009 och 2014. Idag driver hon eget som ljudtekniker inom filmbranschen.

Hej Linda! 👋

Berätta kort om dig själv.

Idag är jag 34 år och kommer ursprungligen från Umeå där jag återigen har min bas. Jag är en kreativ person som gillar äventyr och har oftast ett gäng olika projekt på g.

Vad studerade du på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet?

Redan som 15 åring hade jag börjat lära mig konsertljud genom olika musikföreningar hemma i Umeå, det ledde till att jag sökte och läste Ljudteknikerprogrammet på Musikhögskolan i Piteå. Jag läste även en del foto och ljussättning.

Högskolan ligger vägg i vägg med konserthuset Studio Acusticum, vilka möjligheter har det skapat för dig under din studietid?

För mig spelade det väldigt stor roll, redan första året sökte jag mig till företagsinkubatorn Go Business där jag fick hjälp att starta upp min firma, jag är verkligen tacksam över den breda support jag fick där. Under mitt andra år i Piteå, fick jag en deltidsanställning som bland annat innefattade arbete på Studio Acusticum och jag arrangerade nattklubbar och scenkonstevent öppna för allmänheten i bland annat Black Box på Studio Acusticum.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det var nog samarbetet med andra utbildningar och det breda kontaktnät jag fick.

Hur är det att plugga i Piteå?

Piteå ger verkligen ett guldläge att djupdyka i sitt studieämne tillsammans med andra studenter. Låt inte storleken avskräcka, med lite tålamod är det en fantastisk liten stad, jag hade gärna bott kvar något år till om jag inte haft en konkret anledning att flytta.

Vad gör du idag?

Sedan cirka sex år tillbaka lever jag heltid på min firma och jag är främst verksam som ljudtekniker inom filmbranschen, specifikt jobbar jag nästan 100 procent som inspelningstekniker på inspelningsplats. Jag har bland annat jobbat på tv-serierna Älska mig, Deg och Amanda Kernells långfilm Charter.

Om du tar ifrån tårna, vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

Då skulle jag vilja jobba i en hållbar filmbransch som är mer decentraliserad än idag. Jag tror på att berätta historier från hela landet och jag skulle vilja vara verksam även på producentsidan eller på något allmänt branschfrämjande sätt.

 

 

 

Fler liknande nyheter

2023-11-30

Framgångsrika affärsprofiler coachar entreprenörer

Höstens Level Up-panel är spikad! Go Business inkubatorprogram har sedan några år tillbaka avrundats med en expertpanel som ger deltagarna i programmet en ny vinkel på deras affärsidéer. Nästan som Draknästet men med fokus på entreprenö…

2023-11-27

Samhällsutvecklingen i norr behöver passionerade entreprenörer / Digitala huben Go Business vinner pris i Europa för sin digitala omställning

De passionerade entreprenörerna som vill leva sin dröm och som gör skillnad på de platser och samhällen där de verkar deltar i Piteå Science Parks digitala hub Go Business. Med ett resultat så bra att Go Business vunnit priset för den bä…

2023-11-17

Saab och Hitachi Energy går in i Collab Composite

Hållbara material efterfrågas av stora aktörer internationellt och i Piteå finns världsledande producenter och forskning inom fiberkompositer. I april i år initierades därför ett samarbete, Collab Composites, mellan Piteå Science Park och…