Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

05 november 2018, Nyheter

Digitala dimensioner på Platsinnovationer – del 1/5

Vad händer egentligen om man lägger ett digitalt filter på platsinnovationer? Det utforskade Piteå Science Park tillsammans med Kiruna kommun och aktörer inom kultur och näringsliv under tre workshoptillfällen under våren 2018. Här skapades nya platsinnovativa koncept med ett digitalt filter där Kiruna stad var utgångspunkt. Det här är del 1/5 i miniserien Digitala Dimensioner på Platsinnovationer.

Så, vad händer när platsinnovationer spetsas till med digitala filer? Jo, bland annat kan det leda till portabla upplevelseboxar eller möjligheten att kliva in i deckare från Åsa Larsson. Men först ut presenterar vi det virtuella älgtornet.

Det Virtuella älgtorn är beläget på en fysiskt högt placerad plats där du har utsikt över hela Kiruna stad. Utsikten över stadsflytten är en upplevelse i sig men med hjälp av AR-teknik (Augmented Reality) och reglage ska man även kunna se ut över Kiruna i dåtid och framtid. Genom att vrida på reglaget till ”dåtid” så kan man se Kiruna 1934 med byggnader som nu är rivna/flyttade och peka ut var ens mor- och farföräldrar växte upp. I älgtornet finns även möjlighet att ta del av historier från pionjärer, kulturpersoner, hjältar och ”vanliga” Kirunabor som kan bidra med eget innehåll till upplevelsen i tornet, till exempel kan det vara poddar, bilder, videos eller texter kring Kirunas historia.

Genom att istället vrida reglaget till ”framtiden” ska man kunna se hur Kiruna ser ut 2033 när stadsflytten är klar eller kanske 2051 då det kommer ett förslag på byggprojekt och se hur de kan se ut. Till exempel, om det skulle byggas ett nytt badhus i Kiruna skulle då invånare i Kiruna få möjlighet att tycka till om förslaget, ex utförande och placering. Detta skulle då fungera som en plattform för medborgardialog där man får tycka till och vara med i utvecklingen av staden.

Här har man tagit vara på den unika och aktuella händelsen i Kiruna med stadsflytten som är en stor del av stadens identitet. Genom att addera en digital dimension blir utkiksplatsen – älgtornet toppad med en virtuell upplevelse som skapar mervärde och attraktionskraft för en komprimerad syn på hela Kirunas fysiska omvandling.

Koncepten utvecklats i projektet ”Attraktiv stadskärna genom platsinnovativa synergier” som drivs av Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park 2017-2019 i samarbete med Piteå och Kiruna kommun och projektet (förstudien)  ”Digitala dimensioner” som drivs av Piteå Science Park 2018. Mer info om projekten: www.ltu.se/platsinnovation och www.piteasciencepark.se/digitala-dimensioner

 

Faktaruta

Platsinnovation handlar om nytänkande utveckling av attraktiva platser och att skapa innovationer utifrån en plats styrkor och unika identitet. Genom att ta hänsyn till såväl invånare som besökare, företagare och investerare Konceptet delas in i tre huvuddelar:

  • fysisk gestaltning – tex byggnader, torg, parker, skyltar, armaturer
  • innehåll – dvs kommersiell och offentlig service, näringsliv, evenemang och aktiviteter
  • marknadsföring – kommunikation och pr