Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

09 november 2018, Nyheter

Digitala dimensioner på platsinnovationer – del 5/5

Framtidens historia skrivs idag: I Kiruna handlar det framför allt om den omtalade flytten av stadskärnan och det är lätt att all uppmärksamhet riktas dit. Men Kiruna är så mycket mer än en stadsflytt. Staden bubblar av historier, tradition och kultur och det är viktigt att även det blir berättat. Ett gamla stan för alla är det femte och sista konceptet i miniserien digitala dimensioner på platsinnovationer.

I och med den stora förändringen som flytten av Kirunas stadskärna innebär blir det viktigt att bevara värdigheten och alla historier från platsen. Hur kan de förmedlas på ett mer inkluderande sätt och går det att kittla fler sinnen än bara syn och hörsel? För Kiruna blev svaret ja när de utvecklade konceptet Ett gamla stan för alla, en historievandring i gamla stan där digitalt berättande möter fysiska upplevelser.

QR-koder med tillhörande installationer ska placeras ut i gamla stan som du hittar genom att leta efter en speciell symbol. På vandringen kommer du uppleva Kiruna genom hologram av personer som berättar om att växa upp i Kiruna på 40-talet, bli hänvisad till caféer för att smaka kaffeost, läsa om gruvorna, lukta på snö, lyssna på ljudinstallationer och mycket mer. Genom historievandringen finns det något för alla, även om du inte har alla sinnen.

För att även lyfta gömda och glömda historier ska föreningar, företag och privatpersoner bjudas in till berättarträffar för att dela med sig av sina historier och tankar. Där kan unika upplevelser och historier fångas upp, materialet som sedan kan anpassas och bli till fler installationer i historievandringen. En påbyggnad till historievandringen kan även vara att återuppliva gamla historiska händelser. Exempelvis årsdagen av den stora gruvstrejken eller åka på häst- och vagnturer som förr i tiden.

En plats bygger på dess innehåll, historier, traditioner och människorna som fyller den med liv. Konceptet Ett gamla stan för alla bygger på just de faktorerna och förstärker dem genom digitala verktyg och upplevelser som stimulerar alla sinnen. Historievandringen är en platsinnovation som välkomnar nyfikenhet och möjlighet för många att uppleva en bit av Kiruna utifrån dess unicitet.

 

Koncepten utvecklats i projektet ”Attraktiv stadskärna genom platsinnovativa synergier” som drivs av Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park i samarbete med Piteå och Kiruna kommun 2017-2019 och projektet (förstudien) ”Digitala dimensioner” som drivs av Piteå Science Park 2018. Mer info om projekten: www.ltu.se/platsinnovation och www.piteasciencepark.se/digitala-dimensioner

Faktaruta

Platsinnovation handlar om nytänkande utveckling av attraktiva platser och att skapa innovationer utifrån en plats styrkor och unika identitet. Genom att ta hänsyn till såväl invånare som besökare, företagare och investerare. Platsinnovation utgår ifrån följande tre huvuddelar:

  • fysisk gestaltning – tex byggnader, torg, parker, skyltar, armaturer
  • innehåll – dvs kommersiell och offentlig service, näringsliv, evenemang och aktiviteter
  • marknadsföring – kommunikation och pr