Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

25 maj 2022, Nyheter

Nu finns två diplomerade strateger för hållbar stadsutveckling och samhällsplanering hos oss

Nu har två av Piteå Science Parks medarbetare, Katarina Selin och Linnea Assmundson utbildat sig till diplomerade strateger för hållbar stadsutveckling och samhällsplanering.

Katarina Selin och Linnea Assmundson, diplomerade strateger i hållbar stadsutveckling

Nu finns två diplomerade strateger för hållbar stadsutveckling och samhällsplanering hos oss

Nu har två av Piteå Science Parks medarbetare, Katarina Selin och Linnea Assmundson utbildat sig till diplomerade strateger för hållbar stadsutveckling och samhällsplanering.

Vad tar ni med er från utbildningen?

Linnea: Den kanske främsta saken som jag tar med mig är att det är viktigt att mäta värde i andra valutor än enbart de ekonomiska. Under kursen pratade vi mycket om koldioxidekvivalenter och även sociala värden som är viktiga att räkna in för att skapa en rättvis bild av om en investering är lönsam. Till exempel; om vi bygger inkluderande samhällen kan det bidra till att minska kriminalitet och utanförskap vilket blir en värdefull samhällsvinst men det är sällan något som vi tar med i beräkningarna. Eller om vi bygger i harmoni med naturens ekosystem kan vi minska kostnader för till exempel översvämningar.

Katarina: Jag tar med mig att alltid tänka på helheten och hållbarhet på alla nivåer. Plus att tänka att det bästa materialet är det som redan finns men inte används och att hitta sätt att maximera lokalers nytta dygnet runt.

Linnea: Vi pratade också mycket om hur vi förverkligar 15-minutersstaden och att alla människor ska ha tillgång till all viktig service inom gångavstånd för att bygga bort bilberoendet. Det tänker jag är en viktig framtidsfråga för oss i norra Sverige nu när vi planerar för att bli fler.

Vad kommer ni att ha för användning av utbildningen i ert dagliga arbete?

Katarina: Jag har fått fler verktyg för att jobba med Agenda 2030 i projekt på ett effektivt sätt. Jag tar också med mig att vi inte behöver uppfinna hjulet igen och ta fram egna hållbarhetsmål när det redan finns tydliga globala hållbarhetsmål som vi oftare kan applicera i vår verksamhet.

Linnea: Jag har faktiskt redan fått användning för en del av metoderna som vi jobbade med under utbildningen. Nu närmast i en workshop som jag höll i veckan.

Tre saker vi tar med oss från utbildningen:

  1. Mät värdet av ett projekt i fler valutor än de ekonomiska. Fråga dig vilket värde projektet har för det sociala och miljömässiga och räkna med även det.
  2. Tänk helhet – när du jobbar med hållbarhet ska du alltid se på helheten och utgå från dom globala målen Agenda 2030. Ibland kanske ditt arbete ger en positiv effekt för ett av målet men en negativ effekt för ett annat, då ska det också vägas in.
  3. Det bästa materialet är det som redan finns men inte används. Tänk cirkulärt före nyproduktion så lång det går.

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-22

Cleantech Meetup 7 maj 2024

Välkommen till en eftermiddag där vi lyssnar till intressanta diskussioner kring temat: Hållbara affärer för tillväxt i norra Sverige – små och stora företag tillsammans.

2024-03-28

Välkommen Cherié!

Vi önskar vår nya innovationsledare Cherié Karlsson varmt välkommen till oss på Piteå Science Park. Vad tänker hon om sitt nya uppdrag? Det får du reda på här!

2024-03-22

Goda insikter nr 6

Hur gick det i Silicon Valley och vad diskuterade man under Kulturfrukosten som genomfördes i Piteå? Mars månads nyhetsbrev är ute.

Visa allt aktuellt