Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

16 november 2023, Nyheter

En delegation från norra Sverige åker till Bryssel

Gemensam satsning av Norrbotten och Västerbotten ska sprida kännedom om den gröna industriomställningen i norr på internationell vätgasarena, European Hydrogen Week den 20-24 november. Ulf Westerberg, innovationsledare här på Piteå Science Park är Piteå kommuns representant.

Den gröna omställningen i norra Sverige ska upp på agendan i Bryssel

P R E S S M E D D E L A N D E

Gemensam satsning av Norrbotten och Västerbotten ska sprida kännedom om den gröna industriomställningen i norr på internationell vätgasarena.

I oktober förra året arrangerade Invest in Norrbotten tillsammans med regionens stora industriaktörer, kommunerna som närmast berörs av vätgassatsningarna och akademin en gemensam monter under veckan European Hydrogen Week i Bryssel. Montern fick stor uppmärksamhet och flera hundra besökare fick ta del av allt som sker inom den gröna omställningen i norra Sverige.

I år arrangeras European Hydrogen Week den 20-24 november och en delegation från norra Sverige planerar att resa ner till Bryssel för att ännu en gång medverka i en gemensam monter med syfte att sprida kännedom om det som sker i norra Sverige och att välkomna fler aktörer att vara en del av detta framväxande ekosystem för vätgas.

– Nytt för i år är att vi nu går samman med Västerbotten och med samlad kraft gör en liknande satsning tillsammans. Förutom en gemensam monter kommer vi under den här veckan även tillsammans med North Sweden European Office att arrangera både ett nätverksevent och rundabordssamtal där beslutsfattare på EU- nivå bjuds in att delta. Både för att ta del av det som sker här men också i syfte att via dem kunna skapa en bättre förståelse för de utmaningar som också finns här och vad som krävs för att vi ska skapa bättre förutsättningar för att den gröna omställningen ska kunna ske så snabbt och effektivt som möjligt, säger Lena Segerlund, VD Invest in Norrbotten.

– EU förhandlar just nu om flera viktiga lagpaket som kommer att påverka Norra Sveriges möjligheter i den gröna omställningen så det här är ett perfekt tillfälle att lyfta våra intressen. Eftersom norra Sveriges industriprojekt är en viktig komponent i EU:s planer märker vi också ett stort intresse från EU:s beslutsfattare att lyssna till våra ståndpunkter, säger Niklas Johansson, senior rådgivare vid North Sweden European Office i Bryssel.

Intresset av att medverka i denna satsning har varit mycket stort från företag och organisationer i norra Sverige. De aktörer som kommer att ingå i norra Sveriges delegation är SSAB, H2 Green Steel, Nordion Energi, Ionautics, Liquid Wind, Zelk Energy, Lhyfe Sweden, Umeå Energi, Luleå tekniska universitet via CH2ESS, Umeå universitet, RISE, Swerim, Skellefteå kraft, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Invest in Norrbotten samt kommunerna Boden, Gällivare, Luleå och Piteå.

H2 Green Steel var ett av de företag som följde med på förra årets satsning i Bryssel och ser nu fram emot ännu ett år i den gemensamma montern och medverkan på de sidoevent som planeras. – I norra Sverige sker industrins omställning här och nu. Tiden för pilotprojekt och demonstrationsanläggningar är förbi. Vi måste ta steget till storskalighet. Det är budskapet vi vill förmedla under vätgasveckan i Bryssel. Hos oss på H2 Green Steel pågår bygget av världens första storskaliga vätgasbaserade stålproduktion. Anläggningen i Boden minskar CO2-utsläppen med upp till 95 procent jämfört med den traditionella stålprocessen, säger Malin Jonsson Fredriksson, Public Affairs Manager, H2 Green Steel.

Från Västerbotten följer detta år företaget Liquid Wind med, ett företag som utvecklar elektriska bränsleanläggningar i kommersiell skala. – Liquid Wind är stolta över att vara en del av Norra Sverige delegationen vid European Hydrogen Week. Norra Sverige är en mycket attraktiv geografisk plats för våra utvecklingsprojekt av elektrobränsleanläggningar. Tillsammans med uppskattade partners som Umeå Energi, är vi fullt engagerade i att spela en aktiv roll i att forma framtiden för hållbar energi och driva på den gröna industriella omställningen i Sverige.” Caroline Båth, Public Policy & Business Development Manager, Liquid Wind.

Det gemensamma budskapet i montern ”North Sweden Pavilion” är att prata om det växande ekosystemet för vätgas som nu möjliggör industrins, transportsektorns och samhällets gröna omställning och att fler aktörer är välkomna att komplettera värdekedjorna i norra Sverige.

Om EU Hydrogen Week
EU Hydrogen Week är en årligt återkommande temavecka som samlar EUs beslutsfattare, myndigheter och företag som är engagerade i den gröna omställningen via vätgas. Det är det största årliga eventet helt tillägnat vätgas och leds av EU-kommissionen tillsammans med Clean Hydrogen Partnership och dess medlemmar, Hydrogen Europe och Hydrogen Europe Research. Veckan innehåller både en högnivåkonferens för institutionernas delegater och industrirepresentanter och en Expo med ett utställningsområde där framstående vätgassatsningar visar upp sina projekt. Vätgas ses som en stor möjlighet att lagra och leverera energi utan utsläpp av koldioxid och är ett område där norra Sverige på många sätt ligger i framkant i utvecklingen.

Kontaktuppgifter:
Lena Segerlund

lena@investinnorrbotten.se

070-358 99 33

Insatsen medfinansieras av:

Längmanska företagarfonden, Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Invest in Norrbotten, Luleå tekniska universitet, RISE samt att medutställande företag och organisationer som deltar i den gemensamma montern.

 

Fotnot: Ulf Westerberg, innovationsledare här på Piteå Science Park är Piteå kommuns representant i delegationen.

 

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-11-30

Framgångsrika affärsprofiler coachar entreprenörer

Höstens Level Up-panel är spikad! Go Business inkubatorprogram har sedan några år tillbaka avrundats med en expertpanel som ger deltagarna i programmet en ny vinkel på deras affärsidéer. Nästan som Draknästet men med fokus på entreprenö…

2023-11-27

Samhällsutvecklingen i norr behöver passionerade entreprenörer / Digitala huben Go Business vinner pris i Europa för sin digitala omställning

De passionerade entreprenörerna som vill leva sin dröm och som gör skillnad på de platser och samhällen där de verkar deltar i Piteå Science Parks digitala hub Go Business. Med ett resultat så bra att Go Business vunnit priset för den bä…

2023-11-17

Saab och Hitachi Energy går in i Collab Composite

Hållbara material efterfrågas av stora aktörer internationellt och i Piteå finns världsledande producenter och forskning inom fiberkompositer. I april i år initierades därför ett samarbete, Collab Composites, mellan Piteå Science Park och…

Visa allt aktuellt